O mulțime de instalații de petrol și gaze au fost lăsate abandonate în Marea Nordului, provocând poluare și posibil alte pericole. Există peste 23.000 de sonde, aproximativ 8.500 km de conducte și 62 de platforme petroliere, relatează De Tijd.

Ziarul a făcut echipă cu organizația olandeză Follow The Money și mass-media norvegiană NRK pentru a întocmi o hartă a "cimitirului din Marea Nordului".

Din ancheta efectuată reiese că aproape una din zece platforme de gaz sau petrol din Marea Nordului nu mai este în funcțiune, notează Le Soir. Prin urmare, sute din aceste infrastructuri nu vor mai fi folosite în următorii ani. În plus, 20% din toate conductele care sunt construite nu mai sunt în uz, la fel ca 85% din puțuri.

Aceste facilități sunt deținute de companii mari precum BP, Shell, Equinor și TotalEnergies.Cu toate acestea, există o obligație internațională ca aceste platforme abandonate să fie eliminate.

Dar, adesea, aceste proiecte sunt atât de costisitoare și complexe încât proprietarii beneficiază de derogări din partea țărilor în cauză.

Costul este estimat la 30 de miliarde de euro între 2020 și 2030, atât pentru companii, cât și pentru țările în care instalațiile rămân pe mare.

Sursa: RADOR