Cel putin cinci membri ai Comisiei Europene au de gand sa demisioneze pentru a candida in alegerile din iunie pentru PE, au declarat surse din Comisie pentru EurActiv.com.

Viviane Reding (societatea informationala), Louis Michel (dezvoltare si ajutor umanitar), Janez Potoènik (cercetare), Danuta Hübner (politici regionale) si Ján Figel' (educatie) l-au informat deja pe presedintele Comsiei, José Manuel Barroso, in legatura cu intentiile lor de a se intoarce in propriile tari pentru a participa la campaniile electorale pentru Parlamentul European, a spus un oficial de rang inalt al CE.

Colegiul comisarilor a inceput deja sa caute metode de redistribuire a portofoliilor pe perioada absentei lor, a adaugat sursa, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Potrivit codului intern de conduita al Comisiei, membrii colegiului trebuie sa il informeze pe presedinte in legatura cu intentiile de a participa la campanii electorale si rolul pe care ar urma sa il joace in campanie. Presedintele, luand in considerare circumstantele fiecarui caz, va decide daca participarea in campanie este compatibila cu indatoririle comisarului.

Johannes Leitenberger, purtator de cuvant al Comsisiei, a explicat ca nu li se cere comisarilor sa demisioneze doar pentru ca si-au pus numele pe o lista de candidati dar, daca au de gand sa duca o campanie activa, trebuie sa se retraga.

In mai 2008 comisarul pentru Justitie Franco Frattini a demisionat pentru a se implica in alegerile generale din Italia, devenind apoi ministru de externe in guvernul Berlusconi. Franta si Italia au facut atunci schimb de portofolii, Jacques Barrot preluand dosarul justitiei, in timp ce italianul Antonio Tajani l-a preluat pe cel al transporturilor. Am putea si de aceasta data sa asistam la astfel de rearanjari.

Din noiembrie 2004, cand actuala Comisie Barroso si-a preluat mandatul, trei comisari au renuntat la functii inainte de termen: Franco Frattini, Peter Mandelson (Marea Britanie, comert), si Markos Kyprianou (Cipru, sanatate).

Update: In urma publicarii articolului, purtatorii de cuvant ai comisarilor Potoènik si Figel au dezmintit informatiile, primul aratand ca este in primul rand interesat sa ramana in Comisie si al doilea negand ca va candida in alegerile pentru PE.

Acest articol in engleza