Cinci partide vor intra în parlamentul de la Kiev după alegerile legislative desfășurate duminică în Ucraina, transmite DPA în urma unui anunț al Comisiei Electorale Centrale.

După numărarea a peste jumătate din voturi, partidul prezidențial Slujitorul Poporului este creditat cu 42%. Formațiunea președintelui Volodimir Zelenski și-a luat numele de la un show de televiziune de mare succes, care l-a propulsat pe fostul actor în funcția de șef al statului.

La mare distanță, pe locul al doilea, s-a clasat conform rezultatelor parțiale alianța Platforma de Opoziție - Pentru Viață, considerată apropiată de Moscova, care încearcă să remedieze relațiile bilaterale compromise de ocuparea Crimeii de către Rusia, în urmă cu cinci ani. Liderul coaliției, Viktor Medvedciuk, a fost apreciat de președintele rus Vladimir Putin și de premierul Dmitri Medvedev după întâlnirile din Rusia, înaintea alegerilor.

Al treilea este partidul fostului președinte Petro Poroșenko; pe locul patru - formațiunea fostei șefe a guvernului, Iulia Timoșenko; pe cinci, cu numai un procent peste pragul de reprezentare de 5%, partidul vedetei rock Sviatoslav Vakarciuk.

Duminică, Zelenski a susținut că nu are în vedere formarea unei coaliții cu niciun reprezentant al fostei conduceri de la Kiev. După publicarea rezultatelor unor sondaje la ieșirea de la urne, el a sugerat că l-ar putea totuși invita pe Vakarciuk să negocieze o alianță.

Înainte de anunțul privind rezultatele parțiale oficiale, presa ucraineană, citată de AFP, aprecia că partidul președintelui va obține majoritatea, ceea ce ar constitui o premieră în Ucraina după obținerea independenței față de fosta Uniune Sovietică, în 1991. Sistemul electoral ucrainean este mixt, jumătate din parlamentari fiind aleși pe liste de partid, iar cealaltă jumătate prin vot uninominal, în care mandatul este câștigat de candidatul care obține cele mai multe voturi într-o circumscripție.