Li Qiang este considerat unul dintre cei mai apropiați oameni de încredere ai lui Xi Jinping, președintele care a primit un al treilea mandat.

Li Qiang, în vârstă de 63 de ani, a fost lider al Partidului Comunist din Shanghai, a cărui imagine fusese oarecum pătată în primăvară, în timpul izolării haotice a orașului său. El i-a luat locul lui Li Keqiang, în funcție din 2013.

Legăturile strânse cu Xi Jinping, potrivit observatorilor, i-au permis să iasă nevătămat din această aventură, notează Ansa.

De atunci, Li și colegii săi au deschis ușile elitei de afaceri, oferind asigurări de sprijin guvernamental pentru sectorul privat, în eforturile de a-i convinge pe cei care s-au mutat în străinătate în timpul pandemiei, să se întoarcă în China.

În general, funcționarii principali ai partidului așteaptă ca posturile lor guvernamentale să fie oficializate și formalizate, dar Li Qiang, imediat după ce a fost numit vicepreședinte al PCC la cel de-al XX-lea Congres Național din octombrie, și-a asumat conducerea unui grup de lucru național anti-Covid, având – conform reconstituirilor presei – și un rol de persuasiune asupra lui Xi Jinping pentru abandonarea politicii de "toleranță zero" cu privire la coronavirus.

Considerat un pragmatic cu bune abilități de management cu lumea afacerilor, Li Qiang a demonstrat – potrivit unor observatori – a fi mai mult decât un simplu om loial al lui Xi Jinping, cum se așteptau mulți, jucând roluri de prim-plan nu numai în lupta împotriva Covid-19, ci și în sectorul creșterii economiei.

Premierul chinez conduce Consiliul de Stat. Funcția sa este în mod tradițional asociată cu gestionarea de zi cu zi a țării și conduita politicii macroeconomice, notează Le Figaro.

Li Qiang, care a fost propulsat la rangul de numărul doi în Partidul Comunist (PCC) în octombrie, nu are experiență la nivelul guvernului central, spre deosebire de aproape toți foștii premieri. Totuși, el a avut o carieră bogată în administrația locală și a ocupat funcții importante de conducere în provinciile bogate de coastă Zhejiang (est) și Jiangsu (est).

Li Qiang a fost șeful de cabinet al lui Xi Jinping, când acesta din urmă a fost lider de partid în Zhejiang între 2004 și 2007. Promovările sale rapide de atunci reflectă nivelul ridicat de încredere pe care îl are în el numărul unu chinez.

Sâmbătă, la Palatul Poporului din Beijing, Xi Jinping și Li Qiang au apărut complici la momentul votului, schimbând amabilități și zâmbind.

Li Qiang preia mandatul într-un moment în care a doua cea mai mare economie a lumii se confruntă cu o încetinire bruscă, slăbită de aproape trei ani de politică inflexibilă, așa-numita "zero Covid".

Pentru 2023, guvernul și-a stabilit o țintă de creștere a PIB-ului de "aproximativ 5%", una dintre cele mai scăzute din ultimele decenii.

Fostul prim-ministru, Li Keqiang, de profesie economist, își văzuse planurile de reformă economică împiedicate de autoritatea în creștere a lui Xi Jinping.

Sursa: RADOR