Parlamentarul republican în vârstă de 51 de ani din Louisiana, ales miercuri președintele Camerei Reprezentanților, după un blocaj de trei săptămâni,

Republicanul Mike Johnson, un "aliat relativ necunoscut și tranșant conservator" al fostului președinte Donald Trump, a fost ales "speaker" al Camerei Reprezentanților.

Parlamentarul în vârstă de 51 de ani din Louisiana a fost ales cu 220 de voturi pentru și 209 contra 209.

Axios, preluat de Courrier International, salută "o realizare pe care puțini oameni o credeau posibilă", "după douăzeci și două de zile de paralizie" și eșecul a trei candidați din "Grand Old Party" (GOP) – Steve Scalise, Jim Jordan și Tom Emmer – în urma demiterii republicanului Kevin McCarthy pe 3 octombrie.

"Singurul […] capabil să unească Republicanii Camerei este aparent cel care nu (a fost în funcție) suficient de mult pentru a-și face dușmani", comentează site-ul, care amintește că avocatul, care a intrat în Congres în 2016, nu a a condus vreo comisie.

"Vom restabili încrederea în acest organism. Vom promova o agendă largă de politici conservatoare, vom lupta împotriva politicilor dăunătoare ale administrației Biden și ne vom sprijini aliații din străinătate", a declarat Mike Johnson într-un comunicat emis după alegerea sa.

"Mișcarea MAGA ('Make America Great Again', sloganul lui Donald Trump) își are liderul", notează Axios.

Mike Johnson "și-a făcut un nume apărând pozițiile conservatoare pe probleme culturale și a jucat un rol cheie în eforturile juridice nereușite de a răsturna rezultatele alegerilor (prezidențiale) din 2020", scrie The Wall Street Journal.

Acest tată a patru copii "s-a opus certificării alegerilor […], este anti-avort, a votat împotriva ajutorului acordat Ucrainei și sprijină (legislația care restricționează drepturile persoanelor LGBT+)", enumeră The Washington Post.

"Cei mai intransigenți (membri ai GOP) își au omul", analizează The New York Times, care spune că "se așteaptă ca el să propună un program social și fiscal de dreapta dură".

"Noul președinte al Camerei este o a doua alegere de care dreapta radicală se poate bucura", comentează ziarul.

"El împărtășește ideologia profund conservatoare a mentorului său, (Jim) Jordan, dar nu are profilul conflictual sau stilul tăios al (parlamentarului din Ohio). De fapt, nu are deloc profil".

De îndată ce a avut un nou președinte după săptămâni de impas, Camera Reprezentanților a adoptat miercuri o rezoluție în sprijinul Israelului.

Mike Johnson va trebui să se confrunte rapid cu alte câteva provocări, avertizează Axios într-un alt articol. În special, "Congresul mai are doar douăzeci și două de zile" pentru a evita un shutdown, adică "o marjă îngustă de manevră".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA