Premiera Danemarcei, favorită în cursă, are o lungă carieră politică în țara ei și este în favoarea politicilor comune de apărare ale Uniunii Europene, scrie 20 Minutos.

NATO, a cărei utilitate a fost pusă sub semnul întrebării în ultimul deceniu, a căpătat din nou o relevanță deosebită pe scena internațională datorită contextului actual derivat din invazia rusă a Ucrainei. Alianța Atlantică a devenit un actor principal în relațiile internaționale în ultimul an, în care a făcut și o demonstrație de forță și unitate la summitul din vara trecută de la Madrid și s-a extins odată cu aderarea Finlandei și următoarea intrare a Suediei.

Un context internațional în care organizația are nevoie de un leadership ferm în fața provocărilor cu care se confruntă membrii săi. Comandamentul NATO, aflat în prezent în mâinile lui Jens Stoltenberg, va fi eliberat în curând. Se vehiculează multe nume legate de suucesiunea sa, de la Pedro Sánchez la prim-ministrul olandez, Mark Rutte, dar favorita pare să fie daneza Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen este prim-ministra Danemarcei din 2019. În decembrie 2022, Frederiksen, din Partidul Social Democrat Danez, a format un nou guvern în coaliție cu moderați și liberali, după ce a condus o coaliție de stânga în prima sa legislatură.

Înainte de a deveni prim-ministră, Frederiksen a făcut parte din Executiv ca ministru al Muncii (2011-2014) și ministru al Justiției (2014-2015), în cabinetul premierului Helle Thorning-Schmidt, care a adus-o și la președinția partidului. Ea este parlamentară din 2001 și a studiat Administrație și Științe Sociale la Universitatea Aalborg.

În anii săi în guvern, Mette Frederiksen a fost implicată activ în politicile de apărare. Una dintre primele sale măsuri în Executiv a fost creșterea cheltuielilor de apărare și a promovat intrarea, în urmă cu doar un an, a Danemarcei în politica comună de apărare a Uniunii Europene, rupând cu clauza daneză care ținea de 30 de ani țara în afara programelor militare comunitare.

Un profil clar pro-european implicat în apărarea comună care i-ar putea succeda lui Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO. Țările nordice, care câștigă relevanță la nivel internațional, ar avea al treilea secretar general consecutiv după Stoltenberg (norvegian) și Anders Fogh Rasmussen (tot danez).

De asemenea, Frederiksen ar putea deveni prima femeie care deține această funcție și conduce Alianța Atlantică în istoria ei de 71 de ani. Momentan toate sondajele par să o indice ca favorită.

Sursa: RADOR