Înfrângerea lui Matteo Renzi la referendumul de duminică şi anunţata sa demisie aduc în prim-planul politicii europene noi politicieni. Aceştia au în comun dispreţul pentru establishment-ul politic.

Matteo Renzi a pierdut în faţa celor care s-au opus reformei constituţionale propusă de el. Mișcarea Cinque Stelle are motive de sărbătoare. În special, fondatorul ei, Beppe Grillo. Iar în spatele lui Grillo se află şi alţi tineri politicieni anti-europeni gata să atace establishment-ul politic. Aceştia ar putea ajunge în curând la cârma Italiei. Şi ei nu reprezintă singura forţă care are de câştigat după rezultatul referendumului de duminică, scrie Welt Online.

Beppe Grillo

Respingerea referendumului este, de departe, cel mai mare succes politic înregistrat de Beppe Grillo, fondatorul și simbolul Mișcării Cinque Stelle, pe care a creat-o în 2009. S-a lansat în politică cu un discurs împotriva politicienilor, pledând pentru eliminarea privilegiilor de care aceştia beneficiază. Cinque Stelle solicită o politică modernă privind energia, transportul și infrastructura, politici echitabile în domeniul educației și o politică economică care să ducă la întărirea structurilor regionale.

La nivel national, Cinque Stelle a candidat pentru prima dată la parlamentarele din 2013, obţinând 25 la sută din voturi. De atunci, mişcarea s-a clasat în sondaje pe locul doi, după Partidul Democrat al lui Renzi.

Dar Beppe Grillo nu este politician, ci un comedian. Nefiind ales, dacă vrea să intre în Parlament, stă pe locurile rezervate vizitatorilor. Cu două zile înainte de referendum, el a mulțumit echipei sale pentru eforturile depuse. Din această echipă formată din tineri politicieni aflaţi în Legislativul de la Roma ar putea proveni viitori miniştri, dacă Cinque Stelle va ajunge la guvernare.

Luigi Di Maio

Cinque Stelle are două staruri. Unul dintre ei, cu un rol important în victoria de duminică, este parlamentarul Luigi Di Maio (30 de ani). De trei ani vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, el a acumulat experienţă politică, anul acesta detronându-l pe Renzi în clasamentul celor mai populari politicieni ai Italiei.

Luigi Di Maio încearcă să nu fie prea populist, fiind conştient că trebuie să evite atitudinea zgomotoasă a lui Beppe Grillo, dacă vrea să ajungă sus. Di Maio susţine că mișcarea din care face parte reprezintă valorile europene. În acelaşi timp, pledează pentru un referendum cu privire la moneda euro.

Totodată, cere o mai mare solidaritate a ţărilor membre în privinţa datoriilor şi a politicii privind refugiaţii, apreciind că Italia a fost lăsată să se descurce singură cu refugiaţii ajunşi pe teritoriul său. Ca şi Grillo, se pronunţă pentru o reformă a clasei politice europene.

Cincque Stelle are reprezentanţi şi în Parlamentul European, aceştia fiind în grupul Europa Libertății și Democrației Directe, alături de Nigel Farage şi colegii săi din UKIP.

Alessandro Di Battista

Celălalt star al mişcării este scriitorul Alessandro Di Battista. Deşi este plasat în sondaje după Luigi Di Maio, Alessandro Di Battista (38 de ani), poreclit "Dibba" este,în realitate, faţa carismatică a Cinque Stelle. În revistele mondene este adesea numit "cel mai sexi politician” al Italiei.

Nu ratează niciun prilej de a se afla printre oameni. În vară a făcut un tur cu motocicleta prin cele mai populare staţiuni de vacanţă şi a fost primit ca un star pop. În campania pentru referendum, a călătorit cu trenul pentru a-I îndemna pe italieni să respingă reforma constituţională propusă de Renzi.

Ca şi colegul Di Maio, Di Battista respinge acuzaţiile de populism, susţinând că mişcarea vrea doar "să salveze democrația în Italia". Cinque Stelle este singura formaţiune care reprezintă cetăţenii în Parlament şi în consiliile locale. Referitor la sloganurile populiste ale fondatorului mişcării, Di Battista nu vede nicio problemă: "E doar un actor de comedie".

Alături de acest trio, Cinque Stelle are şi două femei care au reuşit să câştige alegerile pentru primărie în două oraşe importante: Chiara Appendino la Torino şi Virginia Raggi la Roma. Avocata Virginia Raggi este de câteva luni primar al capitalei italiene, rămânând fidelă principiilor mişcării, prin respingerea candidaturii Romei pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024. Ea a susţinut că organizarea Olimpiadei ar fi ruinat oraşul din punct de vedere economic şi nu ar fi adus beneficii locuitorilor, ci doar unor grupări corupte.

Matteo Salvini

Cinque Stelle nu este singura câştigătoare a referendumului. Matteo Salvini (43 de ani), şeful Ligii Nordului, formaţiune naţionalistă de dreapta şi xenofobă, a dus o luptă acerbă împotriva revizuirii Constituţiei. Salvini se visează un fel de Trump al Italiei. Eurosceptic convins, apropiat ca viziune politică de Marine Le Pen, Matteo Salvini speră că zona euro va dispărea într-o bună zi. 

Giorgia Meloni

Jurnalista în vârstă de 39 de ani este cofondatoare a partidului Fratelli d’Italia. Cu un trecut neofascist, Meloni a fost ministru al Tineretului în timpul lui Berlusconi. Membră a Camerei Deputaţilor, Giorgia Meloni este apropiată de formaţiunile de extremă dreapta Liga Nordului şi Forza Italia.