Un aparat al armatei ruse, care poate fi echipat cu grenade, este utilizat în războiul din Ucraina. Una din piesele centrale ale aparatului provine din cantonul Zürich.

În teatrele de operațiuni militare din Ucraina, Rusia utilizează drone de recunoaștere de tip Orlan-10. Aparatul spionează zonele care pot fi apoi vizate de artilerie. Dar de puțin timp, armata rusă echipează de asemenea aceste aparate cu grenade și le utilizează pentru a bombarda ținte în estul Ucrainei.

O anchetă a "SonntagsBlick" dezvăluie duminică faptul că Elveția este implicată în fabricarea dronei Orlan-10, folosite de armata rusă. Aparatul este echipat cu un modul GPS al companiei U-Blox din Thalwil (ZH).

Organizația Conflict Armament Research a examinat un Orlan-10 care s-a prăbușit în 2016 și a descoperit că una din componentele centrale ale dronei este un cip electronic fabricat în Elveția, scrie Le Matin.

Confederația este la curent

Potrivit ziarului de limba germană, majoritatea pieselor care permit fabricarea Orlan-10 provin din țări occidentale. Ele sunt importate în Rusia în mai multe etape prin intermediul unui distribuitor din Germania.

"Acest cip nu este conceput de noi pentru o utilizare militară", se apără Sven Etzold, responsabil de marketing comercial al societății U-Blox. El recunoaște totuși: "Am aflat în 2018 că unul din modulele GPS pe care l-am vândut în 2012 a fost utilizat într-o aplicație militară".

Confederația a spus că are cunoștință de cazul cipurilor GPS de la Thalwil. Dar în momentul vânzării lor în 2012, ele nu erau supuse unor restricții de export, după cum mai scrie "SonntagsBlick". De la aplicarea noilor sancțiuni contra Moscovei, pe 4 martie, vânzarea către Rusia de asemenea componente este interzisă. Potrivit U-Blox, exporturile spre Rusia au fost oprite.

Sursa: RADOR