O conferință internațională a donatorilor desfășurată joi la Varșovia a strâns aproximativ 6,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, a declarat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki.

Conferința, menită să ajute Ucraina să facă față consecințelor economice și umanitare ale invaziei Rusiei, a fost găzduită de Polonia și Suedia, în cooperare cu președinta Comisiei Europene și președintele Consiliului European.

Într-o conferință de presă după conferință, Morawiecki a dat o cifră mai mare, spunând că au fost strânși peste 7 miliarde de euro. Un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de externe nu a răspuns imediat unei cereri de clarificare din partea Reuters, relatează EURACTIV.com.

Țări precum Franța, Finlanda, Cehia, Croația și altele au promis milioane de euro pentru a sprijini eforturile umanitare și militare din Ucraina.

Comisia Europeană a promis, de asemenea, un ajutor de 200 de milioane de euro pentru persoanele strămutate din Ucraina, se arată într-un comunicat.

UE a mobilizat 4 miliarde de euro în sprijin financiar pentru Ucraina de la începutul invaziei, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că Ucraina are nevoie de finanțare semnificativă pentru a menține statul în funcțiune, menționând cifra de aproximativ 5 miliarde de euro pe lună, potrivit estimărilor FMI.

„Trebuie să facem mult mai mult pentru a oferi sprijin practic acum […] pentru a ne asigura că asistentele, medicii și profesorii pot fi plătiți la timp, iar Ucraina poate continua să funcționeze”, a spus el.

Ucraina a primit peste 12 miliarde de dolari în arme și ajutor financiar de la invazia Rusiei din 24 februarie, a precizat prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal într-o declarație la sfârșitul conferinței de la Varșovia.