Premierul Florin Cîțu s-a întânit luni, la Kiev, cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal. În cadrul întrevederii, el a exprimat dorința României de a fi asigurată respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române.

Întâlnirea dintre cei doi premieri a avut loc în marja Summitului Platformei Internaționale Crimeea, care a avut loc în capitala ucraineană.

Prim-ministrul Florin Cîțu a reiterat disponibilitatea României de a avansa cooperarea bilaterală, inclusiv prin organizarea în acest an a unei noi sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale privind cooperarea economică, industrială și tehnico-științifică.

Totodată, cei doi oficiali ”au exprimat dorința de a impulsiona cooperarea sectorială, cu prioritate în domeniul transporturilor și infrastructurii și pentru deschiderea punctelor de trecere a frontierei comune”.

În acest context, Cîțu a exprimat dorința României de a fi asigurată respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române, potrivit unui comunicat al Guvernului.

În cadrul Summitului, prim-ministrul român a susținut intervenția națională, ocazie cu care a anunțat asocierea României la Platforma Crimeea și a reiterat sprijinul constant al țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și angajamentul ferm față de politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea.

Totodată, prim-ministrul Cîțu a exprimat sprijinul României pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Ucrainei și a arătat că realizarea acestora trebuie susținută de un proces de reformă care să aducă beneficii pentru toți cetățenii ucraineni, inclusiv cei de etnie română.

Premierul României a menționat că amenințările și provocările externe pot fi mai bine gestionate dacă statele acționează pentru soluționarea problemelor bilaterale.