Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni că Marea Britanie poate renunța la Brexit fără acordul celorlalte 27 de state membre, relatează BBC Online.

UPDATE

Theresa May va face luni, la 15:30 GMT o declarație pe fondul informațiilor potrivit cărora votul de marți din Parlament privind Brexit ar urma să fie amânat.

Declarația premierului va fi urmată de o intervenție a liderului Camerei Comunelor, Andrea Leadsom, și de una a ministrului pentru Brexit.

Două surse din cadrul Cabinetului May au declarat pentru BBC că votul pentru Brexit va fi amânat, dar, momentan, nu există o confirmare oficială.

***

Judecătorii europeni au dat acest verdict după ce un grup de politicieni și activiști anti-Brexit au susținut că Londra ar trebui să poată renunța în mod unilateral la procesul de ieșire din UE, dacă dorește acest lucru.

Atât Guvernul britanic, cât și Bruxellesul au respins această posibilitate.

Decizia instanței din Luxemburg vine cu o zi înainte de votul din Parlamentul britanic privind acordul pentru Brexit al Theresei May. E de așteptat, în urma dezbaterilor de până acum, ca parlamentarii britanici să respingă acordul, în cadrul unei ședințe a Camerei Comunelor, care va avea loc marți seara.

Corespondentul BBC la Bruxelles Adam Fleming a apreciat că decizia face din rămânerea în UE "o opțiune viabilă" și ar putea influența câțiva parlamentari să-și schimbe votul.

Pentru ca rămânerea în UE să devină "o realitate politică", e nevoie ca multe lucruri să fie schimbare în politica britanică, a mai comentat Fleming.

Activiștii anti-Brexit speră că victoria lor în justiție va crește șansele privind renunțarea la Brexit, eventual în urma unui alt referendum.