Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni că Marea Britanie poate renunţa la Brexit fără acordul celorlalte 27 de state membre, relatează BBC Online.

UPDATE

Theresa May va face luni, la 15:30 GMT o declaraţie pe fondul informaţiilor potrivit cărora votul de marţi din Parlament privind Brexit ar urma să fie amânat.

Declaraţia premierului va fi urmată de o intervenţie a liderului Camerei Comunelor, Andrea Leadsom, şi de una a ministrului pentru Brexit.

Două surse din cadrul Cabinetului May au declarat pentru BBC că votul pentru Brexit va fi amânat, dar, momentan, nu există o confirmare oficială.

***

Judecătorii europeni au dat acest verdict după ce un grup de politicieni şi activişti anti-Brexit au susţinut că Londra ar trebui să poată renunţa în mod unilateral la procesul de ieşire din UE, dacă doreşte acest lucru.

Atât Guvernul britanic, cât şi Bruxellesul au respins această posibilitate.

Decizia instanţei din Luxemburg vine cu o zi înainte de votul din Parlamentul britanic privind acordul pentru Brexit al Theresei May. E de aşteptat, în urma dezbaterilor de până acum, ca parlamentarii britanici să respingă acordul, în cadrul unei şedinţe a Camerei Comunelor, care va avea loc marţi seara.

Corespondentul BBC la Bruxelles Adam Fleming a apreciat că decizia face din rămânerea în UE "o opţiune viabilă" şi ar putea influenţa câţiva parlamentari să-şi schimbe votul.

Pentru ca rămânerea în UE să devină "o realitate politică", e nevoie ca multe lucruri să fie schimbare în politica britanică, a mai comentat Fleming.

Activiştii anti-Brexit speră că victoria lor în justiţie va creşte şansele privind renunţarea la Brexit, eventual în urma unui alt referendum.