Curtea de Justiție a Uniunii Europene i-a dat câștig de cauză lui Oriol Junqueras în privința imunității de eurodeputat, considerând că statul spaniol ar fi trebuit să-i permită să iasă din închisoare pentru a-și ocupa locul în Parlamentul European.

Într-o decizie anunțată joi, CJUE susține că, dacă justiția spaniolă considera necesară menținerea lui Oriol Junqueras în detenție, ar fi trebuit „să ceară în cel mai scurt timp Parlamentului European ridicarea acestei imunități”, transmite Agerpres.

„Persoanele care, precum dl Junqueras, sunt alese membre al Parlamentul European beneficiază, din momentul proclamării rezultatelor, de imunitatea atașată calității lor de membru și prevăzută în Art. 9, al doilea alineat, al protocolului”, se spune în decizia CJUE, contrazicând-o pe cea a Curții Supreme spaniole.

Justiția europeană a fost solicitată de Curtea Supremă spaniolă cu privire la imunitatea lui Junqueras, fostul număr doi al guvernului regional catalan și condamnat pe 14 octombrie la 13 ani de închisoare cu executare pentru rebeliune și deturnare de fonduri publice.

Junqueras, unul din cei nouă lideri separatiști condamnați în octombrie pentru organizarea referendumului de independență în 2017, a primit cea mai lungă pedeapsă, de 13 ani de detenție.

La alegerile europene din luna mai, el a obținut un mandat în Parlamentul European din partea Stângii Republicane din Catalonia (ERC). Justiția spaniolă i-a permis lui Junqueras să candideze în timp ce acesta se afla în detenție preventivă, dar a refuzat să-l pună în libertate pentru a participa la ședința de constituire a Parlamentului UE.

Această decizie privind imunitatea „este valabilă pentru toți aleșii europeni, prin urmare și pentru ceilalți doi separatiști aleși în mai”, Carles Puigdemont și Toni Comin, aflați în Belgia, a precizat instanța europeană.