În anii ’90, G-7 a invitat Rusia să i se alăture, gestul fiind un semn al ascensiunii sale. Astăzi, Vladimir Putin este dat afară, în vreme ce dușmanul său, Volodimir Zelenski al Ucrainei, e oaspetele de onoare, comentează The New York Times.

Ce diferență poate apărea după un sfert de secol! În 1997, când am relatat pentru prima oară despre o reuniune a Grupului celor Șapte, la Denver, evenimentul marca începutul unei noi ere. Gazda reuniunii, președintele Bill Clinton, l-a invitat pe președintele Rusiei, Boris Elțîn, să participe, iar evenimentul a primit numele de Reuniunea celor Opt. De atunci, Rusia a făcut parte din acest club, iar curând G-7 a devenit G-8, își amintește Peter Baker.

Acum, după atâția ani, grupul a redevenit G-7, iar Rusia nu e de găsit la reuniunea grupului din acest an, programată la Hiroshima, în Japonia. Țara a fost exclusă cu aproape un deceniu în urmă, după ce și-a atacat Ucraina vecină – evenimentul devenind un simbol al izolării Moscovei de comunitatea internațională.

În schimb, liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, este invitatul de onoare al celor mai importante democrații ale lumii, așezat la o masă la care Vladimir Putin nu mai este bine-venit.

Acea primă reuniune cu Rusia din 1997 a fost memorabilă. Elțîn era un personaj mai complicat. Devenit erou pentru că s-a opus mai marilor sovietici și pentru că a introdus în Rusia un soi de democrație, deși cam șubredă, Elțîn era totodată și un mare băutor și un oaspete imprevizibil. În cursul unei vizite la Washington din 1995, a fost găsit în pijama pe Pennsylvania Avenue, în fața reședinței Blair House destinată oaspeților, bolborosind și încercând să oprească un taxi ca să se ducă să cumpere o pizza.

Din câte îmi amintesc despre summitul de la Denver, Elțîn a ratat un concert de seară, pregătit cu atâta grijă de Clinton după întâlnirile oficiale. Consilierii săi au pretins că el a fost doar puțin obosit. Dar, aducându-și aminte de relațiile prietenești ale lui Elțîn cu sticla, alții și-au spus că poate el o fi fost mai mult decât atât. La un moment dat, un spital din oraș a fost alertat de delegația rusă, deși, în cele din urmă, Elțîn nu a fost trimis acolo.

Lăsând la o parte asemenea escapade, pentru Rusia, admiterea ei în cel mai exclusivist club din lume a însemnat mare lucru, și chiar și Putin, veteranul KGB care i-a succedat lui Elțîn, părea să prețuiască asta. Putin a fost atât de încântat să găzduiască primul summit G-8 din Rusia, în orașul său natal, St. Petersburg, încât a început renovarea unui palat țarist cu 1.000 de camere, lăsat neterminat de Petru cel Mare. Putin a mai adăugat niște corpuri de clădiri în jur, unde să stea oaspeții care, în cele din urmă, au și sosit, în 2006. Am făcut și eu un tur pe-acolo. Era spectaculos.

Totuși, pentru Putin, o a doua șansă nu se va mai ivi. Cu puțin înainte ca el să prezideze o reuniune G-8 de la Soci, în 2014, el și-a lansat prima invazie în Ucraina, făcându-i pe ceilalți membri ai clubului să-l dea afară. Acum, Putin stă pe afară și privește înăuntru.

Sursa: RADOR