Primele șapte luni definesc 2022 ca fiind cel mai cald an din istorie.

Luna iulie a înregistrat o creștere a temperaturii de +2,26 grade peste media italiană din anul 1800 (de când sunt colectate datele) până astăzi și, în general, primele 7 luni ale anului înregistrează o creștere de +0,98 grade.Acest lucru este indicat de datele publicate lunar de Institutul de Științe Atmosferice și Climă al Consiliului Național de Cercetare (Isac-Cnr).

„Dacă 2022 s-ar încheia acum, ar fi cel mai cald an din istorie”, a comentat pentru ANSA Michele Brunetti de la Isac-Cnr.„Luna iulie a anului 2022 este înregistrată ca fiind a doua cea mai fierbinte lună iulie de când au fost făcute măsurătorile, a doua după cea din anul 2003, la fel și lunile mai și iunie”, a explicat Brunetti, potrivit ANSA.

Analizând cele șapte luni care tocmai s-au încheiat, se ajunge la concluzia ca 2022 a înregistrat medii foarte ridicate în toate lunile, proiectându-se drept cel mai fierbinte an înregistrat vreodată în Italia.

„Asta nu înseamnă că tot anul va fi așa – a precizat cercetătorul CNR – pentru că dacă mediile lunare ar scădea în următoarele luni, atunci ar scădea și media anuală”.

În fruntea clasamentului celor mai calzi ani din Italia, din 1800 și pană în prezent, se afla anul 2018, cu o anomalie de +1,58 grade peste media de referință, în care lunile ianuarie și aprilie au avut o pondere semnificativă cu +2,37 grade față de medie și respectiv  +3,5 grade peste medie.

Sursa: RADOR