Albanezii, singurii care au "autorizația" clanului 'ndrangheta, importă droguri în cantități industriale din Ecuador. Practic, dețin monopolul vânzării de cocaină "roz" la Roma, scrie Il Messaggero.

Cocaina "roz" la Roma este cel mai prețios și căutat halucinogen sintetic pentru care consumatorii de un anumit nivel sunt dispuși să plătească până la 400 de euro gramul.

Albanezii își impun legea criminală, o fac organizați de parcă ar fi paramilitari, grupuri aparent deconectate între ele, interschimbabile și structurate ca niște celule teroriste: nuclee care nu se cunosc între ele, dar care sunt gata să intre în acțiune pentru a continua afacerea, dacă un alt grup este prins în acțiune. De aceea, sunt atât de greu de eradicat.

Chiar dacă liderii, care au crescut la umbra clădirilor cu vedere la mare de pe dealul din Acilia, înrolați inițial în recuperarea datoriilor clanului Casalesi și specializați în jocuri de noroc, nu mai sunt de mult, afacerea continuă mai înfloritoare ca niciodată.

Anchetatorii sunt convinși că nu au fost niciodată închise canalele deschise de prietenii lui Diablo, alias Fabrizio Piscitelli, fostul lider ultras al echipei Lazio, care a fost ucis în Parco degli Acquedotti (pe 7 august 2019). Dimpotrivă. De departe, ajutați de dark web și de celule bine înființate în Italia, Germania și Olanda, Arben Zogu, cunoscut sub numele de "Riccardino" și nepotul său Dorian Petoku, care a fugit în decembrie din comunitatea în care ispășea o pedeapsă de 12 ani pentru trafic de droguri, ar continua să-și exercite influența criminală pe ruta cocainei.

După ce a obținut extrădarea în Albania și apoi a fost eliberat, Riccardino și-ar fi găsit refugiu în Dubai, unde este greu de imaginat că a rupt lanțul de prietenii format de-a lungul timpului.

Când a fost întemnițat în închisoarea din Avellino, el a fost cel care a intrat în armonie cu Umberto Bellocco, al puternicei 'ndrangheta din Rosarno, stabilind o legătură care, de-a lungul anilor, și ca urmare a unei mentalități comune (obiceiurile din țara "vulturilor" se împletesc perfect cu ceea ce Calabria păstrează în ADN-ul ei), s-a consolidat tot mai mult.

În timp ce "cartelurile" dintre calabrezi și sud-americani se consolidează, albanezii, mai întâi de la bandiți și apoi de la traficanții de droguri și colectorii de credite, devin "brokeri" internaționali formidabili când vine vorba de narcotice. Cei "urâți și răi" din cadrul grupului de la Ponte Milvio citați de Carminati & Co în dosarele anchetei "Mondo di Mezzo", câștigă o poziție înaltă în filieră.

Din 2016, "companiile" producătoare de cocaină se înmulțesc în Ecuador, nu mai există doar Bogota, în Columbia. Și, astfel, traficul crește dramatic cu cel puțin 70%. Albanezii, înarmați cu un "know how" italian, supraveghează traficul din portul Guayaquil. În porturile intermediare din Panama, alte celule de albanezi urmăresc transporturile care pleacă apoi la bordul containerelor către porturile din Gioia Tauro, Civitavecchia și Rotterdam.

În fiecare port există un grup de albanezi și când celula este descoperită, în urma operațiunilor poliției judiciare, lanțul nu este rupt pentru simplul fapt că aceeași celulă arsă este înlocuită instantaneu. Alte chipuri și alte nume care preiau locul celor care au ajuns în anchetele carabinierilor, agenților de la Garda Financiară și Poliției.

În spate se află protecția clanului 'ndrangheta, dincolo de răzbunarea transversală pentru moartea lui Fabrizio Piscitelli. Uciderea lui Shehaj Selavdi, "Passerotto" la Torvaianica (20 septembrie 2020) a explicat bine obiectivul acestor criminali: să urce în lumea interlopă romană cu sau fără aprobarea clanului Senese, care menține în echilibru lumea interlopă din Roma.

Când, în 2018, anchetatorii au deranjat o bandă de tineri traficanți de droguri din Montespaccato, au auzit un dialog foarte interesant. Unul dintre ei, vorbind despre un prieten din suburbie care trăiește dintr-odată o viață bună, importând "1.000 de kilograme în Spania și o mie în Italia", dezvăluie misterul: "A crescut după ce i-a fost prezentat lui Passerotto".

Mai întâi hașiș, apoi coca: importurile mari transportate de albanezi au redus costurile și prețurile cu amănuntul atât de mult, încât concurează cu cei care până atunci dețineau controlul piețelor. Cocaina este importată din America de Sud și sintetizată în Europa. O vând mai ieftin și o vând bine. Atât de mult încât unul dintre cei doi adevărați colaboratori ai justiției - Fabrizio Capogna - cumpără de la ei pentru că este convenabil, declanșând astfel furia duo-ului Bennato-Molisso.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA