Marii electori se reunesc luni în adunările legislativelor din fiecare stat al federației pentru a-l vota în mod oficial pe Joe Biden drept viitorul președinte al SUA.

Ei vor pune astfel capăt efectiv tentativei frenetice, dar eșuate, a președintelui în funcție Donald Trump de a răsturna înfrângerea suferită în alegerile de la 3 noiembrie, notează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres. 

Voturile electorilor din fiecare stat, în mod tradițional o formalitate, au dobândit în acest an o semnificație în plus dat fiind asaltul fără precedent dat de Trump asupra procesului democratic național. Clamând acuzații false de fraudă masivă, Donald Trump a făcut presiuni asupra oficialităților din unele state pentru a invalida rezultatul scrutinului și a-l declara pe el învingător.

Un candidat devine președinte nu prin câștigarea unei majorități a votului popular, ci printr-un sistem de Colegiu Electoral, care alocă voturi electorale celor 50 de state ale federației și Districtului Columbia în general în funcție de numărului populației.

Rezultatele din 2020 arată că Joe Biden, fost vicepreședinte democrat, a câștigat 306 din cele 538 de voturi electorale disponibile, depășind pragul necesar de 270. Donald Trump a obținut 232.