Președintele de stânga, Gustavo Petro, s-a angajat într-un plan ambițios de "pace totală" în care dorește să ralieze grupurile armate din Columbia, adesea având legătură cu traficul de droguri, notează Le Monde.

Guvernul columbian și bandele din orașul Medellin, unul dintre punctele fierbinți ale criminalității din țară, vor începe discuții de pace săptămâna viitoare în vederea dezarmării a mii de membri ai acestor grupuri.

"Astăzi, dorim să anunțăm angajamentul public pe care structurile armate și l-au luat pentru a face un pas în direcția unei 'păci totale' ", a declarat presei Înaltul Comisar pentru Pace, Danilo Rueda, în timpul unei vizite efectuate săptămâna trecută în orașul învecinat Medellin. El a asigurat că a remarcat "prin diverse canale, dorința anumitor grupuri armate din Medellin și regiunea sa" de a avansa în această direcție.

"De opt luni, ne străduim să coroborăm această dorință", a subliniat el, referindu-se la "un nou pas către o fază de dialog".

În cadrul unui plan ambițios de "pace totală" pentru Columbia, președintele de stânga Gustavo Petro, ales în vara lui 2022, încearcă de câteva luni să negocieze cu gherilele și alte grupuri armate active în provinciile țării, adesea legate de traficul de droguri: ELN ghevarist, dizidenți ai fostei FARC care resping acordul de pace semnat în 2016 cu această gherilă marxistă, grupuri paramilitare, dar și grupuri criminale precum Clan del Golfo.

Într-o scrisoare făcută publică vineri și transmisă de comisarul pentru pace, liderii grupărilor criminale din Medellin și regiunea sa și-au exprimat sprijinul pentru "obiectivul guvernului național (...) de a construi pacea totală". Aceștia au declarat "suspendarea tuturor ostilităților, confruntărilor sau disputelor", potrivit acestui document semnat "Structuri armate ilegale din Medellin și Valea Abura".

Rueda a vizitat vineri o închisoare din Itagui, lângă Medellin, unde sunt închiși mai mulți lideri ai acestor bande criminale periculoase, cei mai mulți implicați în trafic de droguri și extorcare pe scară largă. Aceste mafii, ca și înfricoșătoarea Oficina de Envigado, sunt moștenitorii faimosului baron al drogurilor Pablo Escobar, ucis de poliție în 1993 în fortăreața sa din Medellin.

Rueda nu a precizat data exactă a începerii negocierilor, nici grupurile în cauză. El nu a exclus posibilitatea de a discuta cu liderii de bande închiși în afara Columbiei. Dacă "va fi necesar să se vorbească în închisorile din străinătate, se va face conform procedurilor diplomatice corespunzătoare și cu țările cu care se cuvine să se vorbească", a adăugat el.

Sursa: RADOR