Armata israeliană a revendicat joi moartea a "cinci teroriști baricadați într-o moschee", printre care un comandant al Jihadului Islamic, la Tulkarem, în nordul Cisiordaniei ocupate.

Această operațiune care a adus numărul deceselor la cel puțin douăsprezece, de miercuri, a stârnit îngrijorarea ONU, care a avertizat asupra riscului de "agravare a unei situații deja catastrofale" pe teritoriul palestinian, relatează France 24.

Miercuri, armata israeliană declarase deja că a "eliminat" nouă luptători după ce a lansat coloane de vehicule blindate în Jenin, Tulkarem, Toubas și în taberele lor de refugiați în timpul nopții, unde grupurile armate care luptă împotriva Israelului sunt deosebit de active.

La rândul său, Ministerul palestinian al Sănătății raportează "douăsprezece morți" de la începutul raidurilor.

Potrivit Clubului Prizonierilor Palestinieni, care pledează pentru persoanele deținute în închisorile din Israel, cel puțin 45 de palestinieni au fost arestați de miercuri. 

Un comandant al Jihadului islamic a fost ucis

Cei cinci palestinieni uciși joi în tabăra Nour Chams din Tulkarem erau "ascunși într-o moschee", potrivit armatei. Jihadul Islamic, un aliat al Hamas, a confirmat joi moartea "comandantului" său în tabără, Mohammed Jaber, cunoscut sub numele de "Abou Choujaa".

"Abou Choujaa, comandantul brigăzii Tulkarem a brigăzilor al-Quds", aripa armată a Jihadului Islamic, o mișcare islamistă foarte implantată în lagărele de refugiați din nordul Cisiordaniei, "a murit împreună cu câțiva dintre frații brigăzii sale, după o luptă eroică împotriva soldaților ocupației" israeliene, se arată în comunicatul de presă al grupului.

Jihadul Islamic mai asigură că "Abou Choujaa" a "scăpat în trecut de tentative de asasinare și arestare" ale trupelor israeliene, care și-au înmulțit raidurile în taberele și orașele palestiniene în ultimele luni.

Armata israeliană îl acuză pe Abou Choujaa că a fost "implicat în mai multe atacuri teroriste" și că "a ordonat, în iunie, tiruri care au ucis un civil israelian".

Pe 22 iunie, un evreu israelian în vârstă de șaizeci de ani a fost împușcat mortal în Qalqiliya, un oraș palestinian din nordul Cisiordaniei unde, conform legii israeliene, israelienilor le este interzis să meargă.

La Nour Shams, ramurile armate ale diferitelor mișcări palestiniene anunță în mod regulat că pierd oameni în lupte împotriva soldaților sau în timpul loviturilor aeronavelor israeliene.

Peste 13.000 de palestinieni se înghesuie pe o cincime de kilometru pătrat în tabăra de refugiați Nour Chams, deschisă în 1952 pentru a găzdui palestinienii care au fugit sau au fost forțați să părăsească satele din jurul Haifei, pe coastă, la crearea Israelului, cu patru ani mai devreme.

Confruntările continuă în Cisiordania

Ciocniri au avut loc în continuare joi dimineață la Jenin, survolat de o dronă israeliană, potrivit unui jurnalist AFP.Semiluna Roșie Palestiniană a anunțat că a pierdut contactul cu echipele sale din acest oraș. Potrivit acesteia, rețelele de telefonie și internet sunt tăiate.

Soldații israelieni au continuat să opereze și în Tulkarem, potrivit unui alt jurnalist al AFP.

Incursiunile israeliene în zonele autonome palestiniene sunt evenimente zilnice în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de armata israeliană. Cu toate acestea, este rar ca acestea să fie efectuate simultan în mai multe orașe și sprijinite de avioane, așa cum se întâmplă de miercuri.

În conformitate cu muribundele acorduri de pace israeliano-palestiniene de la Oslo din 1993, armata israeliană nu ar trebui, totuși, să intre în zone autonome plasate sub controlul exclusiv al forțelor de securitate ale Autorității Palestiniene.

Printre morții de miercuri s-au numărat "copii", potrivit ONU, al cărei secretariat general a deplâns "tacticile de război ucigașe care par să depășească normele internaționale de menținere a ordinii".

"Distrugerile sunt enorme", a declarat pentru AFP Hakim Abou Safiyeh, un angajat municipal din Tulkarem.Mostafa Taqataqa, guvernatorul Tulkarem, a declarat pentru AFP că vede în aceste raiduri "un semnal periculos și fără precedent". 

"Importanța pentru efortul umanitar"

În Fâșia Gaza, Apărarea Civilă a anunțat joi opt morți într-un atac israelian asupra orașului Gaza, în nordul enclavei. O sursă medicală a declarat pentru AFP că trei palestinieni au murit într-o lovitură cu drone în Rafah, în sud.

Armata israeliană, la rândul ei, a indicat că a lovit, în ultimele 24 de ore, în jur de 40 de "ținte teroriste" în Fâșia Gaza, unde a eliminat "zeci de teroriști". Potrivit acesteia, unul dintre luptătorii eliminați participase la masacrul din 7 octombrie.

Trupele israeliene își continuă operațiunile și la Rafah, în regiunea Khan Younes și la periferia orașului Deir al Balah (centru), potrivit armatei.Multe familii aflate în dificultate continuă să se deplaseze prin acest teritoriu în urma ordinelor de evacuare din ce în ce mai numeroase din partea armatei israeliene.

Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM) a anunțat miercuri că suspendă mișcările personalului său "până la noi ordine", după ce unul dintre vehiculele sale care "primise mai multe autorizații de la autoritățile israeliene" a fost lovit marți de tiruri israeliene, fără victime. Armata israeliană a spus că face cercetări privind acest tir.

În acest timp, mediatorii dintre Israel și Hamas (Qatarul, Egiptul și Statele Unite) încearcă în continuare, fără succes, să obțină o încetare a focului în Gaza, însoțită de eliberarea ostaticilor în schimbul unor deținuți palestinieni din Israel. Atacul Hamas din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a 1.199 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui calcul al AFP bazat pe datele oficiale israeliene.

Din 251 de persoane răpite în acea zi, 103 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 33 au fost declarate decedate de armată.

Ca represalii, ofensiva militară israeliană în Fâșia Gaza, unde Hamas a preluat puterea în 2007, a devastat acest mic teritoriu și a făcut 40.602 de morți, conform ultimului raport al Ministerului Sănătății al guvernului Hamas din Gaza, care nu detaliază numărul de civili și luptători uciși. Potrivit ONU, majoritatea morților sunt femei și minori.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA