Comandantul-șef al forțelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat că situația de pe front s-a înrăutățit în urma multiplelor atacuri rusești, relatează BBC. Acesta a menționat că armata ucraineană s-a retras de pe pozițiile din regiunea Donețk.

Sîrski consideră că Rusia încearcă să profite de avantajul său din punct de vedere al armatei și armamentului, înainte ca armata ucraineană să primească ajutorul militar din partea SUA. 

Președintele SUA, Joe Biden, a semnat un pachet de ajutor militar în valoare de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, însă noile arme americane nu au ajuns încă pe linia frontului. 

„Situația de pe front s-a înrăutățit”, a declarat duminică generalul Sîrski într-o postare pe  Telegram.

El a confirmat că forțele ucrainene s-au retras de pe unele dintre pozițiile lor dintr-o zonă din Donețk care făceau parte dintr-o linie defensivă, stabilită după ce Rusia a capturat Avdiivka în februarie. O mare parte din lupte au avut loc în jurul Chasiv Yar, controlat de Kiev, unde Rusia a încercat să ajungă după ce a cucerit Avdiivka.

Moscova și-a asigurat "succese tactice în unele sectoare", a declarat el.

 
Comandantul Gărzii Naționale a Ucrainei, Oleksandr Pivnenko, a declarat că se așteaptă la o încercare a forțelor rusești de a avansa spre Harkiv, care se află în apropierea graniței cu Rusia.

Pentagonul a declarat că va grăbi rachetele de apărare antiaeriană Patriot și muniția de artilerie către Ucraina, ca parte a noului său pachet de ajutor militar.
 
Generalul Syrskyi a devenit comandant-șef al forțelor armate ale țării în luna februarie.

Între februarie 2022 și ianuarie 2024, SUA au acordat Ucrainei un ajutor militar de peste 40 de miliarde de dolari, potrivit Institutului de cercetare Kiel din Germania.