Președintele american Joe Biden l-a acuzat joi pe predecesorul său Donald Trump că "a încercat să împiedice transferul pașnic de putere" la 6 ianuarie anul trecut, când a avut loc asaltul asupra Capitoliului.

"Pentru prima dată în istorie, un președinte nu doar că a pierdut alegerile, dar a încercat să împiedice transferul pașnic de putere", a declarat președintele democrat într-un discurs susținut în Congres, în cadrul unei ceremonii de comemorare a evenimentului din urmă cu un an, când mii de susținători ai fostului lider republican au încercat să împiedice certificarea alegerii lui Biden, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Susținătorii lui Trump care au comis asaltul asupra Capitoliului, sediul Congresului american, "nu erau un grup de turiști, ci a fost vorba de o insurecție armată", a spus Biden.

Denunțând presupuse fraude, "fostul președinte al SUA a creat și răspândit o rețea de minciuni despre alegerile din 2020. A făcut asta pentru că el preferă puterea în locul principiilor", a declarat Biden, subliniind că Trump "și-a construit minciuna timp de luni de zile" înaintea scrutinului.

Vicepreședinta Kamala Harris le-a cerut americanilor să se unească pentru apărarea democrației, precizând că "asaltul violent" asupra Capitoliului "reflectă fragilitatea democrației".

Fostul președinte american Donald Trump a calificat discursul actualului lider de la Casa Albă drept "teatru politic" menit a face uitate "eșecurile" președintelui democrat.

"Acest teatru politic nu face decât să deturneze atenția de la faptul că Biden a eșuat complet", a spus Trump într-un comunicat. "Democrații vor să profite de această zi de 6 ianuarie pentru a insufla teamă și pentru a diviza America", a mai spus Trump.