Aflata in vizita la Bucuresti, Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne, a discutat cu autoritatile romane in special despre problema fierbinte a aderarii la spatiul Schengen. "Raportul tehnic spune ca da, sunteti pregatiti. Dar exista si o judecata politica. Si cei 27 trebuie sa o faca," a spus Malmstrom.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a discutat la Bucuresti mai ales despre problema cea mai actuala, situatia aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Ea a accentuat in mai multe randuri ca decizia finala legata de extinderea Schengen apartine Consiliului, format din cei 27 de sefi de stat si de guvern.

"Realizarile tehnice exista. S-a lucrat mult in aceasta directie si trebuie sa recunoastem eforturile facute in acest sens. Ati investit foarte mult in administratie, in echiparea tehnica si in expertiza."

Comisarul a aratat insa ca exista si o componenta politica a deciziei legate de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen: "Unele state membre au articulat ezitari in a aproba aderarea, deci situatia este mai complicata. Pot intelege frustrarea din Romania si urgenta de a gasi o cale de iesire din aceasta situatie. Aveti dreptul la o perspectiva clara."

"Am incurajat Consiliul si Statele Membre sa fie specifice atunci cand formuleaza rezervele legate de Romania," a mai spus Malmstrom, aratand in acelasi timp ca Schengen este o chestiune tehnica, dar si legata de incredere.

Comisarul a discutat cu autoritatile romane si despre problema Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) in domeniul Justitiei. "Desigur, legal si tehnic nu exista o legatura intre CVM si Schengen, dar din punct de vedere politic exista aceasta legatura pentru ca este vorba despre lupta impotriva coruptiei. Stiu ca se fac eforturi mari in aceasta tara impotriva coruptiei, [dar] mai sunt multe de facut."

Ea s-a pronuntat pentru desecretizarea evaluarii Romaniei si Bulgariei in privinta Schengen, pentru ca e dificil pentru PE sa formuleze o opinie daca nu are acces la informatii si, oricum, jumatate dintre acestea au aparut.

Intrebata despre arestarile din vami, comisarul Malmstrom a spus ca a citit despre acest lucru in ziare, si a discutat despre ele in cursul vizitei la Bucuresti. "Cred ca exprima angajamentul autoritatilor de a lupta impotriva coruptiei si de a se asigura ca cei care lucreaza in vami nu sunt corupti."

Potrivit MAI, la intalnirea dintre comisarul european si ministrul roman al internelor, Traian Igas, acesta a amintit de cele sapte rapoarte de evaluare, inclusiv de cel din luna decembrie, din care rezulta faptul ca Romania a indeplinit aquis-ul Schengen, iar „acest subiect a fost discutat si apreciat inclusiv de doamna Cecilia Malmstrom“.

La Ministerul de Externe, ministrul Baconschi a pus: „Consideram Comisia un prieten, apreciem faptul ca vorbiti despre principii si incercati sa dati la o parte orice continut emotional in aceasta privinta si sa realizati o evaluare obiectiva a ceea ce se intampla la fata locului."

Alte chestiuni discutate

Cecilia Malmstrom a spus ca a discutat, la Bucuresti, cu autoritatile si societatea civila, si despre Strategia Dunarii, Moldova, probleme legate de vize, lupta impotriva crimei organizate, a traficului si a coruptiei.

Potrivit MAE, ministrul roman de externe a solicitat sprijinul Comisiei in domeniul liberalizarii vizelor in relatia UE - Republica Moldova si in relatia UE-Ucraina.

Potrivit MAI, au fost aduse in discutie azilul si migratia, in contextul in care, potrivit comisarului Malmstrom, „in acest moment, la nivelul Uniunii Europene, urmeaza sa se puna in aplicare un sistem european de azil care sa se adreseze tuturor statelor“.

Link:
- VIDEO: Malmstrom si Igas la MAI

Adrian Lungu

[EurActiv.ro]