Comisarul european pe probleme de concurență: GAZPROM împarte piețele în Europa Centrală și de Est
Comisarului european responsabil cu politica de concurență, Margrethe Vestagerde, susține că gigantul rus GAZPROM a produs un efect de levier (leverage - tehnică de gestiune financiară a cărui scop este mărirea rentabilității capitalului propriu), de pe urma căreia și-a creat o imagine de lider dominant în domeniul gazelor și resurselor energetice naturale în special în statele din centrul și estul Europei.
Interviu realizat de Georgi Gotev și Sarantis Michalopoulos pentru EurActiv.com
EurActiv: De ce credeți că mai există încă state membre UE, care dețin un monopol în domeniul energetic și cum considerați că afectează acest lucru costul energiei?
Margrethe Vestagerde: Beneficiem cu toții de politica concurențială din domeniul pieței energetice iar serviciile publice încearcă să devină mult mai eficiente decât rivalii lor, prin menținerea unor costuri și servicii mult mai avantajoase. Prețul energiei este afectat de mai mulți factori însă, de regulă, prețurile sunt mult mai mici în țările în care există piețe energetice competitive.
Legislația UE urmărește eliminarea obstacolele care apar în domeniul concurenței piețelor de energie. Departamentul Comisiei Europene pe care îl conduc impune aceste reguli în întreaga Uniune. În unele țări din cadrul UE, condițiile de concurență nu sunt încă optime astfel că trebuie să mai lucrăm la acest aspect. Cu toate acestea, noi putem doar asigura și crea condițiile concurenței, nu și concurența însăși, care rămâne în sarcina competitorilor.
EurActiv: În ce constă principala provocare a Comisiei Europene în ceea ce privește piața energiei electrice din Grecia?
Margrethe Vestagerde: Concurența în piețele energiei electrice din Grecia este una destul de limitată. Acest lucru afectează producerea și furnizarea energiei ca întreg, precum și furnizarea energiei care ajunge la consumatorii finali, fiind practic un monopol. Aceasta este o veste proastă atât pentru consumatori cât și pentru economie.
Evident, există o nevoie de consolidare a concurenței. Comisia a ajuns la această concluzie printr-o decizie adoptată în 2008, care a concluzionat că PPC (Public Power Corporation) au acces cvasi-exclusiv la lignit - cel mai ieftin combustibil al Greciei - solicitând astfel țării să extindă accesul și celorlalți competitori. Această decizie este încă în vigoare în cadrul Uniunii. Pentru competitori ar fi important ca Grecia să aibă un cadru de reglementare potrivit și o autoritate de reglementare puternică și independentă.
EurActiv: În iunie 2014, Autoritatea de Reglementare a Energiei din Bulgaria a solicitat Comisiei Europene să investigheze dacă producătorii de energie regenerabilă bulgari primesc subvenții din partea statului excesive. Ce s-a întâmplat ca urmare a acestei cereri?
Margrethe Vestagerde: Comisia a primit preocupările Bulgariei în acest sens însă, autoritățile bulgare nu au dat explicații cu privire la schema prin care se acordă ajutoarele de stat pentru energia regenerabilă, motiv pentru care Comisia strânge în continuare informații care are nevoie pentru finalizarea evaluării.
Comisia Europeană sprijină promovarea producerii energiei regenerabile și integrarea ei pe piața energetică. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că o astfel de promovare nu conduce la supra-compensare și nu produce un dezechilibru al piețelor energetice europene.
EurActiv: Bulgaria a mai înaintat Comisiei o plângere privind un posibil ajutor de stat acordat ilegal în cazul a două centrale termice cu captal din SUA.
Margrethe Vestagerde: În acest caz, Autoritatea pentru Reglementarea Energetică din Bulgaria s-a temut că aceste acorduri încheiate pe termen lung pentru achiziționarea energiei electrice de la cele două centrale, au fost încheiate la prețuri mult prea mari, fapt ce contravine regulilor ajutorului de stat. Am solicitat autorităților bulgare mai multe informații despre contractele în cauză.
Din câte se pare, contractele ar fi fost încheiate cu mult timp în urmă, însă sunt renegociate. Momentan Comisia nu poate concluziona dacă au fost sau nu încălcate normele privind acordarea ajutorului de stat. Dacă se va constata însă acest fapt, Comisia Europeană se va asigura că acest ajutor este compatibil cu piața internă și nu produce denaturări nejustificate.
Bulgaria este una dintre țările UE vizate de o anchetă a Comisiei Europene referitoare la un posibil abuz de poziție dominantă comis GAZPROM în sectorul alimentării cu gaz. GAZPROM a fost înștiințat din aprilie 2015 despre obiecțiile care exprimă preocupările noastre în aprilie 2015.
Concluziile preliminare arată că GAZPROM adoptă o strategie prin care își propune să împartă Europa Centrală și de Est în mai multe piețe. Acest lucru a permis ginatului rus să practice prețuri abuzive în anumite state membre, inclusiv Bulgaria. GAZPROM a produs un efect de levier (leverage - tehnică de gestiune financiară a cărui scop este mărirea rentabilității capitalului propriu), de pe urma căreia și-a creat o imagine de lider dominant în domeniul gazelor și resurselor energetice naturale în special în statele din centrul și estul Europei.
Citește interviul integral pe EurActiv.com
Comentarii