Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat joi asupra intensificării rapide a pandemiei în Europa și răspândirii variantei Omicron a coronavirusului, motive pentru care le-a cerut cetățenilor să se vaccineze și cu doza a treia.

''Trei doze sunt cele necesare acum. Și este absolut important ca cei mai mulți oameni nu doar să se vaccineze, ci să se vaccineze cu cele trei doze pentru a se proteja și a-i proteja pe cei din jur'', a spus șefa executivului comunitar, amintind că persoanele vaccinate sunt mai protejate în fața formelor grave de boală, indiferent de varianta coronavirusului, notează Agerpres.

Ea a cerut de asemenea statelor UE să crească rata de vaccinare anti-COVID-19 la toate categoriile de vârstă, inclusiv copii și tineri, și să accelereze administrarea dozei a treia, atrăgând atenția că, pe lângă intensificarea valului epidemic provocat de varianta Delta a coronavirusului, ''acum ne confruntăm cu noua variantă Omicron, care se extinde rapid și este de mare preocupare''.

Potrivit unor surse citate de Reuters, statele UE avansează către o aprobare a propunerii Comisiei Europene de limitare la 9 luni a valabilității certificatului verde după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson). O sursă afirmă că s-a ajuns deja la un acord preliminar care ar urma să fie aprobat vineri, în timp ce o alta afirmă că discuțiile s-ar putea prelungi și săptămâna viitoare.

O a treia sursă afirmă că există pe ansamblul statelor UE un sprijin pentru propunerea Comisiei, dar unele state membre care au rate reduse de vaccinare se tem de impactul negativ pe care această limitare ar avea-o asupra călătoriilor.

Așadar, în lipsa administrării dozei a treia, valabilitatea certificatului verde va înceta după nouă luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, dacă statele UE aprobă această propunere a Comisiei Europene. Ideea este ca toate statele membre ale UE să instituie administrarea dozei a treia la șase luni după schema completă de vaccinare anti-COVID-19, întrucât în prezent este în general recunoscut faptul că eficacitatea primei vaccinări complete scade la capătul a șase luni, a explicat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

La rândul ei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat joi că analiza informațiilor și a datelor științifice referitoare la durata imunității oferite de vaccinurile anti-COVID-19 arată că după doza a doua, sau după doza unică în cazul vaccinului Johnson & Johnson, acestea oferă ''o protecție robustă cel puțin șase luni împotriva formelor severe de boală, deși s-a observat o anumită diminuare (a eficacității) pentru cazurile grave, în special la adulții vârstnici și la persoanele cu comorbidități''.

OMS atrage atenția că această evaluare nu privește varianta Omicron, semnalată recent.

Varianta Omicron provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutații multiple, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că noua variantă are o rezistență sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente, crește riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală după infectarea cu alte variante și se transmite mai ușor decât Delta, variantă dominantă în prezent și cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.

Pe de altă parte, conform ultimelor date publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), se pare că varianta Omicron nu crește severitatea simptomelor.