Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) a Parlamentului European a reușit în final să-și aleagă un președinte, dar votul a venit prea târziu pentru audierea lui Ioan Mircea Pașcu pentru funcția de comisar european interimar.

Comisia EMPL era singura dintre cele 20 de comisii și 2 subcomisii ale PE care nu își alesese conducerea în actuala legislatură.

La precedentele două încercări, eurodeputații nu au reușit să aleagă președintele comisiei, din cauză că grupul conservator (ECR), căreia îi revine conducerea acestei comisii, a susținut-o pe Beata Szydlo, fostul premier al Poloniei, dar aceasta nu a reușit să obțină sprijinul altor grupuri politice.

În a treia încercare, joi dimineață, deputații din Comisia pentru muncă au ales-o pe Lucia Ďuris Nicholsonova, o reprezentantă a Slovaciei din același grup conservator.

Joi, ar fi urmat să aibă loc și un vot al plenului PE asupra candidaților pentru funcția de comisar european interimar - Ioan Mircea Pașcu, din partea României, și Kadri Simson, din Estonia.

Însă, după cum a explicat zilele trecute europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, fără un președinte al Comisiei EMPL nu se poate constitui conferința președinților, care ar trebui să-i audieze pe cei doi candidați desemnați.

„Fără această conferință nu pot fi audiați cei doi comisari propuși și fără audiere nu pot fi votați joi în sesiunea plenară a Parlamentului European, așa cum a fost programat inițial. Iar viitoarea sesiune plenară a Parlamentului European, în care pot fi votați cei doi comisari interimari, va avea loc de abia în septembrie”, a spus Siegfried Mureșan.