Vicepreședintele CE Frans Timmermans a declarat miercuri că UE a descoperit nereguli în exercitarea statului de drept din partea guvernului polonez și ia în calcul posibilitatea de a impune sancțiuni în acest sens, scrie AP, preluată de Mediafax.

Potrivit lui Timmermans, Comisia Europeană a adoptat o notă diplomatică oficială prin care critică guvernul conservator al Poloniei pentru deciziiile legate de limitarea activității Curții Constituționale din țară.

Decizia de miercuri presupune că liderii UE au considerat nesatisfăcătoare negocierile purtate luni la rând cu Varșovia, ceea ce declanșează cea de-a treia etapă a procedurii de investigare din partea UE în privința respectării statului de drept în Polonia, cea a impunerii de sancțiuni.

Anunțul vine după ce Frans Timmermans a efectuat o vizită în urmă cu o săptămână în Varșovia pentru a discuta cu premierul polonez, Beata Szydlo, pe marginea disensiunilor dintre UE și Polonia privitoare la exercitarea statului de drept.

În urmă cu două săptămâni, Comisia Europeană l-a delegat pe Timmermans să transmită o notă diplomatică formală Varșoviei până luni (30 mai), cu condiția ca Polonia să facă progrese substanțiale în tratarea problematicilor indicate de UE asupra încălcării drepturilor democratice.

După ce a câștigat alegerile din octombie, partidul actualului președinte al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, a preluat puterea și a introdus modificări în Curtea Constituțională a țării, modificări care subminează independența judecătorilor și aduc atingere standardelor democratice ale Uniunii Europene.