Executivul comunitar începe o verificare a ultimelor reforme controversate din Polonia - e vorba despre modficările aduse funcționării Curții Constituționale și instituțiilor publice de presă.

Este o premieră europeană: niciodată nu s-a mai întâmplat ca Comisia Europeană să verifice respectarea statului de drept într-o țară membră.

La finele procesului, dacă va fi cazul, Polonia și-ar putea pierde dreptul de vot în UE. Anunțul anchetei a fost făcut de vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans.

Criticile aduse reformelor adoptate de noul guvern naționalist se referă la domeniul constituțional și la independența presei.

Astfel, Curtea Constituțională trebuie să ia decizii numai cu majoritate de două treimi, care, spun oponenții măsurii, ar fi foarte greu de atins.

În ceea ce privește independența presei, guvernul polonez și-a arogat drepturi de a decide personalul de conducere a instituțiilor media publice, ceea ce, afirmă criticii deciziei, ar afecta buna desfășurare a activității redacționale.

Cu puține ore înainte de Colegiul Comisarilor de la Bruxelles, premierul polonez a discutat telefonic cu președintele Comisiei Europene. Acesta din urmă a asigurat că procedura ar fi una de rutină și că nu există un război între Comisie și Varșovia.

Există și voci la nivel european care afirmă că procedura de anchetare ar fi un pas greșit pentru că nu ar face altceva decât să alimenteze discursul naționalist al partidului la guvernare.