Comisia Europeană a cerut vineri „să se pună capăt” prelungirii controalelor la frontierele interne ale spațiului Schengen, o măsură care ar trebui să fie excepțională, dar care a fost în mod repetat reînnoită de mai multe țări.

„Nu-mi pot imagina o Europă cu frontierele interne închise, nu vom permite niciodată ca Europa să se întoarcă în trecut”, a declarat comisarul UE pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, la o reuniune la Luxemburg a miniștrilor de interne din cele 28 de țări membre UE, transmite Agerpres.

„Există preocupări și unele dintre ele sunt justificate, dar am oferit mai multă securitate cetățenilor noștri în ultimii ani”, a declarat el presei. „Este timpul să punem capăt controalelor la frontieră”, a insistat comisarul european.

Șase țări au reintrodus din 2015 controale în spațiul Schengen (Franța, Germania, Austria, Danemarca, Suedia, Norvegia), utilizând derogări legale de la principiul liberei circulații.

Majoritatea țărilor au justificat inițial aceste măsuri prin valul de migranți ilegali în interiorul UE, dar au invocat totodată și temeri legate de securitate, în special atentate jihadiste care au vizat țări europene.

Franța a comunicat Comisiei Europene la începutul lunii octombrie că va prelungi, din nou, cu șase luni controalele restabilite în seara atacurilor din 13 noiembrie 2015, apreciind că amenințarea teroristă este în continuare „foarte pregnantă” pe teritoriul său.

De asemenea, Austria și-a anunțat intenția de a continua controalele la unele dintre granițele sale.

Aceste controale reintroduse în spațiul Schengen nu sunt efectuate în mod sistematic, însă notificarea lor permite țărilor în cauză să procedeze la verificarea identității la frontierele lor, prin derogare de la regulile de liberă circulație.

Mai multe țări se tem, precum Comisia, că respectivele măsuri excepționale ar putea să devină treptat normă, ceea ce ar duce, în cele din urmă, la dispariția spațiului Schengen, o zonă de liberă circulație compusă în prezent din 26 de țări, dintre care 22 de state membre ale Uniunii Europene.