Comisia Europeană ia noi măsuri pentru a-i proteja pe judecătorii din Polonia de controlul politic

Comisia Europeană a anunțat miercuri că va trece la noi pași în procedura sa legală împotriva Poloniei, intensificând eforturile de combatere a încălcărilor statului de drept în blocul comunitar, relatează dpa și AFP.

Executivul UE a anunțat că va merge mai departe cu o procedură de infringement existentă împotriva Varșoviei în legătură cu o serie de legi care permit ca decizii ale judecătorilor de la tribunalele ordinare să fie supuse unor anchete sau chiar sancțiuni.

Comisia are îndoieli și asupra independenței noii camere disciplinare din cadrul Curții Supreme poloneze, ai cărei membri sunt numiți și care vor avea sarcina de a monitoriza și potențial de a sancționa judecătorii din instanțele inferioare.

Chestiunea protejării statului de drept a făcut ca Bruxellesul să facă demersuri împotriva unor state membre, inclusiv Polonia, care au contestat prerogativele Comisiei în acest sens.

Oficialii UE văd problema ca un aspect fundamental al funcționării UE ca întreg, dar unele țări susțin că este dreptul de a trata acest aspect ca pe unul care ține de afacerile interne.

În aprilie, Comisia a notificat oficial Varșovia privind preocupările sale că reformele care vizează camera disciplinară a Curții Supreme permit amestecul politic.

Comisia Europeană a precizat miercuri că a dat termen Poloniei două luni pentru a răspunde, dar că încă nu a fost convinsă că preocupările sale au fost abordate.

Executivul UE a trimis acum o cerere oficială de conformare cu legislația UE, un așa-numit aviz motivat, a precizat Comisia. Următorul pas ar putea fi acționarea Poloniei în judecată la Curtea de justiție a UE.

Vicepremierul polonez Jacek Sasin a declarat că decizia este o "o tentativă disperată de a încinge disputa între Polonia și UE", în cadrul unui interviu pentru postul TVN24 difuzat înainte de anunțul Comisiei.

Comisia a declanșat alte două proceduri de infringement împotriva Poloniei, dintre care una în iulie 2017 privind reforma tribunalelor ordinare și o alta în iulie 2018 privind reforma Curții Supreme. În aceste două cazuri, absența răspunsurilor satisfăcătoare din partea Varșoviei a dus la sesizarea Curții de Justiție a UE.