În prima poziție oficială asupra referedumului de duminică din Catalonia, Comisia Europeană susține poziția Guvernului de la Madrid, dar cere trecerea rapidă de la confruntare la dialog.

„Potrivit Constituției spaniole, votul de ieri (duminică - n.r.) din Catalonia nu a fost legal”, începe declarația Comisiei asupra evenimentelor din regiunea din nord-estul Spaniei.

Pentru Comisia Europeană, referendumul privind independența Cataloniei este „o problemă internă a Spaniei, care trebuie tratată în conformitate cu dispozițiile constituționale din Spania”.

Executivul UE reiterează că, dacă un referendum ar fi organizat potrivit Constituției spaniole, teritoriul care părăsește Spania, părăsește și Uniunea Europeană.

Dar, pe lângă chestiunile legale, Comisia consideră că este vremea „unității și stabilității, nu a diviziunilor și fragmentării”, se arată în declarația oficială de la Bruxelles.

„Cerem tuturor părților relevante ca acum să treacă foarte rapid de la confruntare la dialog. Violența nu poate fi un instrument în politică”, spune Comisia, care îi acordă și un vot de încredere premierului spaniol Mariano Rajoy în administrarea acestui „proces dificil”.

Oficialii UE s-au ferit, în general, să se amestece în disputa privind referendumul catalan, dar mai multe voci au criticat reacția exagerată a forțelor de ordine spaniole, care au dus la sute de răniți pe străzile Cataloniei.

Potrivit guvernului separatist, circa 90% din cele peste 2 milioane de voturi exprimate duminică sunt în favoarea independenței Cataloniei. Însă premierul Rajoy a susținut că „referendumul nu a avut loc”, reluând astfel ideea că toată acțiunea a fost ilegală.