Anunţul a fost făcut miercuri de prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans. Fără efect, întrucât la câteva ore distanță președintele polonez a decis promulgarea legilor criticate de Bruxelles.

UPDATE

Președintele polonez, Andrzej Duda, a anunțat, la câteva ore după decizia Comisiei, că a luat decizia să promulge două legi controversate privind reformele judiciare. E vorba de acele legi care au determinat Comisia Europeană să inițieze procedura de activare a art. 7, procedură care poate duce la sancțiuni fără precedent împotriva unui stat membru. 

Cele două legi vizează o așa-zisă reformă a sistemului judiciar, dar, în realitate, instituie un controlul al executivului asupra justiției.

Afectate de modificări sunt Curtea Supremă și Consiliul Național al Magistraturii.

Parlamentarii au adoptat o cale de atac extraordinară, prin care persoanele condamnate în ultimii 20 de ani pot cere revizuirea deciziilor.

Ca și în România, va fi creată o secție disciplinară pentru judecarea magistraților. 

Totodată, membrii Consiliul Național al Magistraturii nu vor mai fi aleși de magistrați, ci de Parlament. 

+++

În pofida unor eforturi repetate de a purta "un dialog constructiv" în ultimii doi ani cu autorităţile poloneze privind modificările la legile justiţiei, Comisia Europeană a stabilit că există "un risc clar privind încălcarea statului de drept în Polonia".

Prin urmare, Executivul de la Bruxelles a propus Consiliului UE activarea art. 7 din Tratatul Uniunii Europene, aşa-numita "opţiune nucleară".

Demersul fără precedent poate duce la suspendarea dreptului de vot al Varşoviei, dar calea până acolo e încă lungă.

Totodată, Comisia a publicat o recomandare privind statul de drept, prin care stabileşte paşii pe care ar trebui să-i facă Polonia pentru a remedia situaţia. Dacă autorităţile poloneze iau măsurile necesare pentru remedierea situaţiei actuale, Comisia e gata, după consultări cu Consiliul şi cu Parlamentul European, să-şi reconsidere poziţia.

O altă măsură anunţată miercuri este trimiterea Poloniei în faţa Curţii Europene de Justiţie.


Ce urmează?

Comisia invită autorităţile poloneze să rezolve aceste probleme în următoarele trei luni şi să informeze autorităţile europene în acest sens.
Potrivit art. 7, Consiliul va trebui să asculte versiunea Varşoviei şi să primească acordul Parlamentului European - cu o majoritate de două treimi - înainte de a adopta o decizie. Pentru o astfel de decizie e nevoie de votul a 22 de state membre din 27 - ţara vizată nu votează, explică Executivul european. 

Polonia merge înainte

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a apărat modificările legislative.

"Polonia este ataşată principiului statului de drept. Reforma sistemului judiciar e necesară în Polonia. Între dialogul dintre Polonia şi Comisia Europeană avem nevoie de deschidere şi onestitate", a scris pe Twitter Morawiecki, care se va duce luna viitoare la Bruxelles pentru a se întâlni cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, notează AFP.

Într-un comunicat oficial, Guvernul a precizat că a primit "cu regret" decizia "politică şi non-juridică" a Comisiei.