UPDATE / VIDEOUE inițiază procedura de activare a art. 7 în cazul Poloniei/Duda promulgă legile criticate
Anunțul a fost făcut miercuri de prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans. Fără efect, întrucât la câteva ore distanță președintele polonez a decis promulgarea legilor criticate de Bruxelles.
UPDATE
Președintele polonez, Andrzej Duda, a anunțat, la câteva ore după decizia Comisiei, că a luat decizia să promulge două legi controversate privind reformele judiciare. E vorba de acele legi care au determinat Comisia Europeană să inițieze procedura de activare a art. 7, procedură care poate duce la sancțiuni fără precedent împotriva unui stat membru.
Cele două legi vizează o așa-zisă reformă a sistemului judiciar, dar, în realitate, instituie un controlul al executivului asupra justiției.
Afectate de modificări sunt Curtea Supremă și Consiliul Național al Magistraturii.
Parlamentarii au adoptat o cale de atac extraordinară, prin care persoanele condamnate în ultimii 20 de ani pot cere revizuirea deciziilor.
Ca și în România, va fi creată o secție disciplinară pentru judecarea magistraților.
Totodată, membrii Consiliul Național al Magistraturii nu vor mai fi aleși de magistrați, ci de Parlament.
+++
În pofida unor eforturi repetate de a purta "un dialog constructiv" în ultimii doi ani cu autoritățile poloneze privind modificările la legile justiției, Comisia Europeană a stabilit că există "un risc clar privind încălcarea statului de drept în Polonia".
Prin urmare, Executivul de la Bruxelles a propus Consiliului UE activarea art. 7 din Tratatul Uniunii Europene, așa-numita "opțiune nucleară".
Demersul fără precedent poate duce la suspendarea dreptului de vot al Varșoviei, dar calea până acolo e încă lungă.
Totodată, Comisia a publicat o recomandare privind statul de drept, prin care stabilește pașii pe care ar trebui să-i facă Polonia pentru a remedia situația. Dacă autoritățile poloneze iau măsurile necesare pentru remedierea situației actuale, Comisia e gata, după consultări cu Consiliul și cu Parlamentul European, să-și reconsidere poziția.
O altă măsură anunțată miercuri este trimiterea Poloniei în fața Curții Europene de Justiție.
Ce urmează?
Comisia invită autoritățile poloneze să rezolve aceste probleme în următoarele trei luni și să informeze autoritățile europene în acest sens.
Potrivit art. 7, Consiliul va trebui să asculte versiunea Varșoviei și să primească acordul Parlamentului European - cu o majoritate de două treimi - înainte de a adopta o decizie. Pentru o astfel de decizie e nevoie de votul a 22 de state membre din 27 - țara vizată nu votează, explică Executivul european.
Polonia merge înainte
Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a apărat modificările legislative.
"Polonia este atașată principiului statului de drept. Reforma sistemului judiciar e necesară în Polonia. Între dialogul dintre Polonia și Comisia Europeană avem nevoie de deschidere și onestitate", a scris pe Twitter Morawiecki, care se va duce luna viitoare la Bruxelles pentru a se întâlni cu președintele CE, Jean-Claude Juncker, notează AFP.
Într-un comunicat oficial, Guvernul a precizat că a primit "cu regret" decizia "politică și non-juridică" a Comisiei.
Background
Legile respective se referă la Curtea Supremă și Consiliul Superior al Magistraturii și forma în care au fost adoptate este cea prezentată în septembrie de președintele Andrzej Duda, care s-a opus prin veto, în luna iulie, versiunilor lor inițiale. Duda criticase rolul important pe care forma inițială a celor două legi îl acorda ministrului justiției, care în Polonia este și procuror general.
Imediat ce a preluat puterea, în octombrie 2015, Partidul Lege și Justiție a întreprins reforme în sistemul judiciar considerate de Comisia Europeană o amenințare pentru statul de drept.
Articolul 7 al Tratatului de la Lisabona
(1) La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existența unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză și îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeași procedură. Consiliul verifică cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile.
(2) Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existența unei încălcări grave și persistente a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-și prezinte observațiile.
(3) În cazul în care a fost făcută constatarea menționată la alineatul (2), Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ține seama de eventualele consecințe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor și obligațiilor persoanelor fizice și juridice. Obligațiile care îi revin statului membru în cauză în temeiul tratatelor rămân obligatorii în orice situație pentru statul membru respectiv.
(4) Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide ulterior să modifice sau să revoce măsurile luate în temeiul alineatului (3), ca răspuns la modificarea situației care l-a determinat să impună măsurile respective.
(5) Modalitățile de vot care, în înțelesul prezentului articol, se aplică Parlamentului European, Consiliului European și Consiliului sunt prevăzute la articolul 354 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
de jon 24 Dec 2017 16:49
Practic ce face azi PiS este ca a facut Basescu si Macovei in 2005-2006.
Problema este ca acest guvern este unul conservator si respinge Political Correctness si marxismul cultural ce emana de la Bruxelles. Si cel mai grav, se opune stramutarii populatiilor islamice in Europa.
Daca era vorba de activarea art 7, pai la ce legi pregateste infractorul Dragnea, Romania trebuie sa fie prima. Doar ca pe aici inca nu se intelege ce este marxismul cultural, iar pericolul coruptiei de tip feudal este imens (comparativ cu Polonia), asa ca nimeni nu-si bate aici capul cu astfel de probleme ideologice.
Iar asta e cel mai important pt Bruxelles, care pune aceasta ideologie inaintea a orice altceva.