Comisia Europeană a anunțat miercuri că a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu o controversată lege a universităților, care amenință să ducă la închiderea Universității Central Europene, scrie AFP, citat de Agerpres.

"Am decis să lansăm măsuri legale în legătură cu legea privind universitățile, trimițând guvernului ungar o scrisoare de punere în întârziere", a anunțat Valdis Dombrovskis, unul dintre vicepreședinții executivului european, într-o conferință de presă.

Această scrisoare constituie prima etapă a procedurilor de infringement pe care le poate lansa Comisia Europeană și care ar putea duce la final la sancțiuni financiare dure când o țară nu respectă legislația Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

Legea ungară privind universitățile străine este considerată o amenințare cu închiderea pentru Universitatea Central Europeană (CEU) fondată de miliardarul și filantropul american de origine ungară George Soros, țintă a atacurilor premierului ungar Viktor Orban.

Anunțul privind lansarea procedurii împotriva Ungariei vine cu puțin timp înainte de o intervenție prevăzută a lui Viktor Orban în fața eurodeputaților la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri privind situația din Ungaria, care provoacă o 'îngrijorare generală' în rândul oficialilor europeni.

De asemenea, joi este prevăzută o întrevedere la Bruxelles între președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și George Soros, mai scrie Agerpres, care citează AFP.