UE prezintă un „pilon” european al drepturilor sociale pentru a contracara valul de populism
Comisia Europeană a elaborat un pilon al drepturilor sociale pentru cei peste 500 de milioane de locuitori din UE, care țintesc crearea unei Europe mai echitabile.
Comisia vrea drepturi sociale la scara întregii Uniuni, structurate în jurul a trei categorii: egalitate de șanse și acces pe piața muncii, condiții de lucru echitabile și protecție și incluziune socială.
Pentru a fi eficiente aceste drepturi trebuie adoptate cele mai avansate standarde din statele membre, pentru a nu conduce la o competiție pentru îndeplinirea unor criterii minime, au spus eurodeputații într-o dezbatere asupra propunerii avansate de executivul UE.
Mai mult, unii vorbitori în plenul Parlamentului European au cerut o legislație mai ambițioasă la nivelul UE, pentru a realiza mai mult în special în combaterea sărăciei și a șomajului în rândul tinerilor. Pe de altă parte, unii eurodeputați au atras atenția asupra faptului că sistemele de securitate socială sunt apanajul guvernelor naționale, astfel că UE nu ar trebui să intervină prea mult.
„Am căutat să reașez prioritățile sociale în centrul preocupărilor Europei, acolo unde le este locul”, a spus Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei. Deutsche Welle remarcă faptul că prezentarea acestor priorități survine în mijlocul unei Europe asaltate de un val de populism, când politicile sociale sunt pe buzele tuturor.
Marianne Thyssen, comisar european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a explicat că pilonul este doar startul unui proces care își propune să îmbunătățească condițiile de muncă, dar detaliile vor fi stabilite după discuții cu partenerii sociali și dezbateri în Parlamentul European, Comisie, dar și la nivelul guvernelor naționale.
Potrivit Comisiei, pilonul stabilește 20 de principii și drepturi esențiale în sprijinul unor piețe ale muncii și al unor sisteme de protecție socială echitabile și funcționale. El a fost conceput în special pentru zona euro, dar este aplicabil tuturor statelor care doresc să participe, „ca o busolă pentru un proces reînnoit de convergență către condiții de muncă și de viață mai bune în Europa”.
Comisia a prezentat și o serie de inițiative legislative și nelegislative concrete care însoțesc Pilonul european al drepturilor sociale, referitoare la echilibrul dintre viața profesională și cea personală a părinților și a persoanelor cu responsabilități de îngrijire, la informațiile pentru lucrători, la accesul la protecția socială și la timpul de lucru.
de cristi 28 Apr 2017 12:19
Hmmm...ciudat, pai spuneau ca nu are cine sa munceasca in Europa, si ca e nevoie de "refugiati" pt a asigura forta de munca.necesara.