Comisia Europeană avertizează cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, excluzând Marea Britanie, că trebuie să fie pregătite în legătură cu posibilitatea de a nu se ajunge la un acord cu Londra privind Brexit-ul,

Într-un document publicat joi, Comisia invită statele membre și entitățile din sectorul privat să accelereze ritmul pregătirilor lor și răspunde solicitării formulate luna trecută de Consiliul European (articolul 50) privind intensificarea pregătirii la toate nivelurile și în vederea tuturor rezultatelor.

”Deși UE lucrează necontenit pentru a se ajunge la un acord care să asigure o retragere ordonată, retragerea Regatului Unit va genera fără îndoială perturbări – de exemplu, în lanțurile de aprovizionare ale întreprinderilor –, indiferent dacă se ajunge sau nu la un acord. Întrucât tot nu este încă sigur că la data menționată va exista un acord de retragere ratificat sau ce va conține acesta, se fac pregătiri care sunt menite să încerce să se asigure că instituțiile UE, statele membre și entitățile din sectorul privat sunt pregătite pentru retragerea Regatului Unit. Și, în orice caz, chiar dacă se ajunge la un acord, Regatul Unit nu va mai fi un stat membru după retragere și, prin urmare, nu va mai beneficia de aceleași avantaje ca un stat membru. Prin urmare, pregătirea pentru momentul în care Regatul Unit va deveni o țară terță are o importanță deosebită, chiar și în cazul ajungerii la un acord între UE și Regatul Unit”, susține CE.

Executivul european mai precizează că pregătirea pentru retragerea Marii Britanii nu este numai responsabilitatea instituțiilor UE, ci este un efort comun la nivelul UE, la nivel național și la nivel regional. 

Documentul a fost publicat în contextul în care Dominic Raab întreprinde prima sa vizită la Bruxelles în calitate de ministru britanic pentru Brexit. 

Convorbirile lui Dominic Raab cu negociatorul-șef al UE privind Brexit-ul, Michel Barnier, survin în timp ce guvernul încearcă să-și mențină strategia de retragere din UE după două săptămâni de turbulențe, inclusiv demisia predecesorului său David Davis, în semn de protest față de compromisul cabinetului premierului Theresa May privind obiectivele retragerii din blocul comunitar, relatează Press Association, preluată de Agerpres.