După adoptarea noului pachet de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană Rusiei, compania petrolieră multinațională din Serbia, NIS, nu va mai putea fi alimentată cu țiței livrat de Rusia prin conducta petrolieră Adriatică JANAF.

Anunțul a fost făcut de Ministerul minelor și energiei din Serbia.

Pachetul majoritar de acțiuni de 56,15% al NIS este deținut de Gazprom, prin Gazprom Neft, 13,98% din acțiuni fiind deținute de Serbia, iar restul de 13,98% sunt deținute de acționari minoritari, amintește RTS.

"Prin noul pachet de sancțiuni se interzice transportul țițeiului din Rusia, iar NIS se aprovizionează prin conducta JANAF prin portul Omišalj din Croația. Aceasta înseamnă că nu există posibilitatea ca Rafinăria din Pančevo să fie aprovizionată cu țiței din Rusia, însă NIS poate importa țiței din alte surse, așa cum anterior a importat țiței din Irak și din alte state" – a comunicat Ministerul sârb al minelor și energiei, adăugând că în perioada următoare, pe lângă rezolvarea problemei aprovizionării, se va concentra și pe creșterea rezervelor de țiței, care "ar oferi o securitate suplimentară în cazul perturbărilor pieței".

"O consecință a noului pachet de sancțiuni ale UE este presiunea pe cerere, pentru că și alte state vor căuta alternative la importurile de țiței din Rusia" – a explicat Ministerul sârb al minelor și energiei.

Sursa: RADOR