Putin a luat o decizie cu privire la o "soluție" radicală pentru a târî Belarusul în războiul din Ucraina: eliminarea președintelui Aleksandr Lukașenko sau, în orice caz, obligarea acestuia să colaboreze după un atentat eșuat, scrie Il Messaggero.

"La instrucțiunile președintelui rus Vladimir Putin, la întoarcerea sa de la ultimul summit OTSC (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă), serviciile secrete militare ruse ar putea încerca în zilele următoare să pună în aplicare un scenariu care implică o tentativă de asasinat asupra președintelui belarus Aleksandr Lukașenko sau o uzurpare a lui cu obiectivul de a-l intimida, pentru a ordona în cele din urmă trupelor sale să se angajeze direct în războiul împotriva Ucrainei, alături de trupele Rusiei", afirmă centrul de studii american Robert Lansing Institute, care citează surse din conducerea militară rusă.

Serviciul de Informații Militare Ruse (GRU) examinează scenariul privind uciderea lui Lukașenko, în urma căreia funcțiile sale ar putea fi încredințate secretarului general al OTSC, Sanislav Zas, un om loial Rusiei și aflat sub controlul GRU, scrie institutul într-un articol publicat pe site.

Potrivit complotului, Zas ar declara apoi aderarea Belarusului la Rusia ca entitate autonomă, probabil pentru a preveni amenințarea militară din Ucraina și din Polonia. Astfel, ar fi propusă o "narațiune de propagandă conform căreia, atacul asupra lui Lukașenko a fost ordonat de Washington", subliniază institutul. 

În ambele scenarii - fie că este vorba despre un atentat sau despre o tentativă de asasinat eșuată asupra lui Lukașenko - ar fi prezentate "dovezi" fabricate ale "implicării Ucrainei și Poloniei sub îndrumarea serviciilor secrete ale NATO", care ar oferi un pretext formal pentru participarea trupelor belaruse în operațiuni de luptă pe teritoriul Ucrainei.

Sursa: RADOR