Unul dintre principalii concurenți care l-ar putea înlocui pe Boris Johnson în funcția de premier a declarat că nu va candida în apropiatele alegeri pentru conducere, în vreme ce alți parlamentari conservatori și-au lansat deja campaniile.

Ministrul apărării, Ben Wallace, se număra printre favoriții viitorului scrutin, el bucurându-se de o rată de sprijin de 86% din partea membrilor partidului, după cum reiese de pe pagina web a Partidului Conservator, ConservativeHome. El este, totodată, și preferatul mai multor case de pariuri.

Dar, sîmbătă, printr-un anunț surprinzător, el a declarat că, după "îndelungi consultări” cu familia și cu colegii, nu va candida, notează Financial Times.

"Nu a fost o opțiune ușor de făcut, dar atenția mea se îndreaptă asupra funcției mele actuale, fiind interesat de siguranța acestei mari națiuni”, a spus el. "Le doresc mult noroc tuturor candidaților și sper să ne concentrăm cât mai repede asupra problemelor pentru care cu toții am fost aleși ca să le rezolvăm”.

Puternica poziție a lui Wallace printre membrii partidului ar putea face ea să fie asiduu ‘curtată’ de alți candidați.

Sâmbătă, noul ministru de finanțe, Nadhim Zahawi, și-a ’aruncat deja pălăria’ în ring afirmând că "dorește să redreseze ‘barca’ și să stabilizeze economia”. Campania sa, care ar urma să se concentreze asupra taxelor și asupra educației, va fi lansată oficial în cursul zilei de luni.

Ministrul transporturilor, Grant Shapps, a anunțat și el că va candida, căutând totodată să-I atragă în jurul său pe parlamentarii care i-au rămas credincioși premierului demisionar. Duminică, el a declarat pentru Sunday Times: "Îmi place Boris Johnson. Este ușor să-l critici pe Boris după ce ai stat ani în șir cu capul plecat, fiind fericit să profiți de conducerea lui. Mă bucur că nu am procedat și eu așa”, a spus el.

Fostul ministru de finanțe, Rishi Sunak, și-a lansat și el candidatura vineri, printr-un videoclip în care promitea să pună capăt ‘basmelor liniștitoare’ – un atac voalat la adresa premierului.

Potrivit unor persoane la curent cu planurile sale, ministrul de externe, dna Liz Truss, își va lansa și ea candidatura în zilele următoare. Ea ar urma să se delimiteze cumva de Sunak în privința economiei, promițând o reducere a impozitelor și o serie de alte reforrme. Un aliat al dnei Truss a declarat: "Cu siguranță că, în privința economiei, ea nu este un candidat în sprijinul continuității”. "Ea va susține  viziunea clară a unei economiii bazate pe principiile conservatoare”, a spus un alt aliat.

În afara simplificării unor reglementări, dna Truss se va concentra și asupra diferențelor de reglementare comparativ cu cele din UE. Parlamentarii conservatori care o susțin vor afirma că ea poate asigura unitatea alegătorilor lui Johnson din înteaga Anglie. Un alt susținător a afirmat că niciun alt candidat nu va putea reuni atât așa-zisul ‘zid roșu’ al fostelor fiefuri laburiste, cât și ‘zidul albastru’ al fotoliilor din suburbii, pe care conservatorii riscă să le piardă în  avantajul liberal-democraților.

Sâmbătă, un alt fost ministru, dna Kemi Badenoc, și-a anunțat candidatura. Într-un articol, ea a lansat platforma unor idealuri liberale și a unor reforme în stat. "Vreau să spun adevărul, este un adevăr care ne va oferi libertatea”, a scris ea.

Tom Tugendhat, președintele comisiei de politică externă din Camera Comunelor, și Suella Braverman, procurorul-general, au anunțat deja că vor candida.

Steve Baker, un fost ministru conservator și o persoană influentă printre parlamentari, a declarat în cursul săptămânii că se gândește să candideze la conducere. Dar sâmbătă, el a anunțat că nu va candida, exprimându-și totodată sprijinul pentru dna Braverman.

El a declarat pentru Sky News că dna Braverman este "extrem de atentă la detalii” și "dă dovadă de o mare hotărâre”.

Concursul va avea loc în două etape. Într-o primă fază, parlamentarii vor elimina lunga listă a candidaților, limitând-o la numai doi candidați. Apoi, va urma o campanie printre cei 100.000 de membri ai partidului, care vor hotărî cine va fi liderul următor.

Parlamentarii mai importanți, din executivul Comisiei 1922, au spus că se dorește ca stadiile din parlament ale acestei competiții în două etape să fie să fie finalizate până la vacanța din Camera Comunelor, care începe în data de 21 iulie.

Sursa: RADOR