Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a primit, pentru funcția de președinte al Germaniei, sprijinul partidului său, SPD, dar și pe cel al CDU, formațiunea condusă de cancelarul Angela Merkel.

CDU a acceptat propunerea SPD, partenerul de coaliție, pentru urmașul lui Joachim Gauck, în urma unei discuții telefonice dintre cancelar și conducerea formațiunii, după ce Angela Merkel, Sigmar Gabriel și Horst Seehofer nu au reușit, duminică seară, să ia o decizie privind un candidat comun pentru anul viitor, notează Welt Online.

Totodată, Horst Seehofer, liderul Uniunii Creștin-Sociale (CSU), aliații din Bavaria ai creștin-democraților lui Merkel, a declarat, la München, înaintea unei reuniuni a partidului: "CDU și CSU au ajuns la un acord. Asta este important".

Președintele Germaniei va fi ales, în 2017, de către Adunarea Federală, un for special format din membri ai Bundestagului și de un număr egal de reprezentanți populari ai landurilor, desemnați în funcție de principiile de împărțire a influenței fiecărei regiuni.