"Este surprinzător cât de puțini dintre cei mai renumiți invitați și-au dat osteneala să apară personal la conferința CPAC Ungaria (ediția ungară de două zile a superconferinței anuale a dreptei americane)", care a avut loc la Budapesta.

Declarația îi aparține lui Tom Theuns, profesor asistent de politică europeană la Universitatea din Leiden, comentează publicația NÉPSZAVA.

Participarea la conferință, anunțată cu mult timp înainte, a realizatorului de emisiune al Fox News, Tucker Carlson, s-a rezumat doar la o înregistrare de 38 de secunde. Însă fostul președinte american, Donald Trump, a avut o performanță mai mare într-un videoclip surpriză - acesta a reușit "să fie prezent la CPAC" timp de 64 de secunde.

Politicianul eurosceptic englez, Nigel Farage s-a adresat, de asemenea, participanților congresului, doar virtual, telefonic, la fel ca și congresmanul Mike Waltz, singurul politician american în funcție dintre participanți.

Președintele Braziliei, Jair Bolsanoro, l-a trimis pe fiul său, Eduardo, mai puțin cunoscut, dar care nici nu a trecut pe la conferință, care a fost organizată la Centru comercial, cultural și de divertisment, Bálna Budapest.

"Toate aceste aspecte sugerează că, în ciuda aparențelor, extrema dreaptă internațională nu are de-a face cu Ungaria lui Orbán. Și la toate acestea a contribuit, probabil, și faptul că la eveniment nu a avut acces aproape niciun jurnalist important", a subliniat Tom Theuns.

Nici liderii extremei drepte europene nu au făcut un pelerinaj la Budapesta de dragul CPAC, doar liderii ai patru partide din cele nouă partide care fac parte din grupul Identitate și Democrație în Parlamentul European, au fost prezenți la conferință.

În locul politicianului francez Marine Le Pen, care recent a pierdut alegerile prezidențale în Franța, a ținut un discurs Jordan Bardella, care nu este nici pe departe la fel de cunoscut. Din mainstreamul conservator european nu a fost reprezentat nimeni, așa cum nici din regiunea din Europa Centrală și de Est nu a vorbit de la tribună niciun politician activ, influent. Cel mai mare nume din regiunea noastră a fost expreședintele ceh Václav Klaus, care, dealtminteri, este o prezență permanentă la conferințele pro-guvernamentale din Ungaria.

Este de remarcat faptul că nimeni din partidul de guvernământ polonez nu a luat cuvântul.

"Izolarea lui Viktor Orbán este demonstrată și de faptul că niciun politician important nu a fost prezent din Europa Centrală și de Est", a declarat pentru ziarul "Népszava" cercetătorul Școlii Hertie din Berlin, Benjamin Tallis.

"Deși regimul Orbán vrea să creadă că viziunea asupra lumii pe care o reprezintă este în creștere, în realitate exact opusul este adevărat. Această politică este din ce în ce mai mult identificată în regiune și în întreaga lume cu Vladimir Putin și cu atacul președintelui rus asupra dreptului popoarelor la democrație, libertate și autodeterminare, un exemplu în acest sens fiind Ucraina", a spus el.

Orbán - Ungaria are o rețetă împotriva dominației progresive

 "Ungaria este laboratorul în care au fost testate antidoturile dominației progresive", a declarat premierul Viktor Orbán la Conferința de acțiune politică conservatoare, prezentată de Hirado.hu drept cea mai importantă reuniune politică a taberei conservatoare, de dreapta americană. Lansată în 1974 de Uniunea Conservatoare Americană (ACU), anul acesta a fost organizată pentru prima dată în Europa.

Viktor Orbán a rezumat rețeta ungară în 12 puncte. "Conservatorii americani și europeni trebui să își unească forțele pentru a lupta împreună în vederea salvării civilizației occidentale. 2024 va fi un an decisiv, deoarece în Statele Unite vor avea loc alegeri prezidențiale și pentru Congresul american, iar în Europa vor fi alegeri pentru Parlamentul European", a subliniat premierul ungar.

În Occident există deja o problemă cu care "noi ne-am confruntat deja cu succes". Liberalii domină mass-media, opiniile, stânga progresistă spune ce este corect și ce este greșit, a subliniat premierul ungar.

"Progresiștii amenință din interior întreaga civilizație occidentală. Noi avem treabă cu Uniunea Europeană, iar americani, cu Statele Unite. Aceiași oameni fără chip instruiți ideologic, stau și la Bruxelles și la Washington. Ei vor să șteargă stilul de viață occidental care în Occident a fost câștigat în timpul Războiului Rece, iar noi, prin alungarea comuniștilor. Putem avea succes doar într-un mod organizat, trebuie să ne facem prieteni și să luăm înapoi instituțiile în Washington și la Bruxelles. În America vor avea loc alegeri prezidențiale și pentru Congres în 2024, iar la noi vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, ceea ce - în opinia premierul ungar -  sunt decisive. Lecția ungară este că nu există o armă minune, există doar muncă, ceea ce trebuie făcut", a conchis Viktor Orbán.

Sursa: RADOR