În conferința de presă anuală, președintele rus Vladimir Putin a spus că nu dorește un conflict cu Ucraina și a susținut că a văzut un răspuns ”pozitiv” din partea SUA la solicitările sale privind garanții de securitate.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, în timpul conferinței de presă anuale, că nu dorește un conflict cu Ucraina.

”Aceasta este opțiunea noastră (preferată), nu vrem asta”, a spus Putin. ”Trebuie să ne gândim să ne asigurăm perspectivele de securitate nu doar pentru astăzi și săptămâna viitoare, ci și pentru viitorul apropiat”, relatează Deutsche Welle.

Rusia a masat numeroase trupe la granița cu Ucraina în ultimele luni. Țările occidentale sunt îngrijorate că Rusia ar putea invada teritoriul ucrainean, așa cum s-a întâmplat în 2015, când Moscova a anexat ilegal Peninsula Crimeea.

Optimist în legătură cu discuțiile cu NATO

Liderul rus a spus că a văzut un răspuns ”pozitiv” la propunerile recente de securitate pe care Moscova le-a transmis SUA și NATO. Rusia a cerut mai multe garanții de securitate, printre care stoparea extinderii NATO către spre est.

"Până acum am văzut o reacție pozitivă. Partenerii americani ne-au spus că sunt gata să înceapă aceste discuții, chiar la începutul anului viitor", a spus Putin.

Apoi, Putin a susținut că NATO a ”înșelat” Rusia cu expansiunile sale anterioare către est și a spus că Moscova are nevoie de garanții de securitate ”imediate”.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a cerut joi Rusiei să se abțină de la acțiuni militare în perioada sărbătorilor.

”Este o operațiune militară semnificativă și nu există semne că aceasta se oprește sau încetinește”, a declarat Stoltenberg pentru agenția de presă germană dpa. Țările occidentale au amenințat Rusia cu noi sancțiuni dacă Moscova invadează Ucraina.

Rusia, în schimb, dă vina pe Occident pentru escaladarea tensiunilor din regiune. 

”Noi suntem cei care punem rachete în apropierea granițelor SUA?” a întrebat președintele rus în cadrul conferinței de joi. "Nu, SUA sunt cele care au venit la noi acasă cu rachetele lor. Sunt deja în pragul casei noastre. Este o cerere excesivă să nu amplaseze niciun sistem ofensiv în apropierea casei noastre?"

Putin a mai susținut că Occidentul încearcă să facă din Ucraina ”o țară anti-Rusia, întărită constant cu arme moderne, iar populația e spălată pe creier”.

El a spus că vrea ”relații bune” cu Ucraina, dar l-a descris pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca fiind sub influența ”forțelor radicale”.

Pe de altă parte, președintele rus a susținut că Ucraina a fost un stat artificial creat de Lenin în anii 1920 și că Rusia a fost forțată să anexeze Crimeea, din cauza a ceea ce el a numit lovitura de stat din Ucraina, relatează EURACTIV.

El a mai spus că, în calitate de fost șef al FSB (Serviciile Secrete Ruse), a primit rapoartele agenților dubli ruși care i-au spus despre planurile Occidentului de a destabiliza și distruge Rusia ajutând teroriștii din Caucazul de Nord.