Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a reunit la Budapesta: experții din întreaga lume sunt alarmați pentru criza climatică, relatează Euronews.

Creșterea temperaturilor provoacă daune grave sănătății umane. Obiectivul este de a găsi o strategie comună pentru a limita daunele.

Planeta Pământ se sufocă, după cele două zile cele mai calde înregistrate vreodată, la începutul acestei săptămâni: 17,01 grade Celsius ca medie globală.Acesta este unul dintre motivele pentru care Organizația Mondială a Sănătății a convocat, la Budapesta, a șaptea Conferință ministerială privind mediul înconjurător și sănătatea.

OMS a invitat experții să elaboreze un plan de acțiune, deoarece temperaturile ridicate reprezintă o amenințare pentru ecosistem și pentru sănătatea umană.

Pe măsură ce se reflectă deja criza pe care o aduc după sine schimbările climatice, un anumit grad de anxietate se face resimțit printre experții în sănătate din întreaga lume. Personalul medical din fiecare țară se confruntă cu o creștere a bolilor și deceselor legate de căldură.

În mesajul postat pe Twitter la secțiunea europeană a OMS scrie: "În perioada 5-7 iulie, regiunea europeană a OMS se întrunește la cea de-a șaptea Conferință ministerială de la Budapesta pentru a găsi soluții la tripla criză de mediu, pentru sănătatea persoanelor, pentru a combate poluarea, a înfrunta schimbările climatice și a stopa pierderea biodiversității".

Dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, și-a exprimat îngrijorarea: "Spun întotdeauna că criza climatică este o criză sanitară. Acum fie trebuie să încetinească, fie va avea potențialul de a întârzia 50 de ani de progrese în sănătatea publică".

"Permiteți-mi să vă dau un exemplu: în urmă cu două zile, lumea a înregistrat cea mai caldă temperatură din totdeauna. Adică, în regiunea noastră, anul trecut, am avut cea mai fierbinte vară, iar peste 20.000 de persoane au murit în zadar".

OMS face apel la cele 46 de țări din Europa și Asia Centrală, împreună cu miniștrii și experții de la conferință, să elaboreze un plan de acțiune. Țările trebuie să acționeze, pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice asupra sănătății noastre și pentru a asigura funcționarea sistemului sanitar.

În ciuda progreselor înregistrate în ultimii 30 de ani, peste 1,4 milioane de decese în fiecare an în Europa sunt încă atribuite factorilor de risc de mediu, printre care cel mai important este poluarea atmosferică.

Sursa: RADOR