Conflictul înghețat din enclava Nagorno - Karabakh a reizbucnit zilele acestea între Armenia și Azerbaidjan, în cele câteva zeci de ore de confruntări înregistrându-se, oficial, 30 de morți. Duminică, Azerbaidjan a declarat unilateral armistițiu.

Oficialii azeri citați de presa internațională au declarat, sâmbătă, că au pierdut 12 militari în conflictul armat care a reizbucnit între statul lor și Armenia în noaptea de vineri spre sâmbătă după mai bine de 20 de ani de pace în Nagorno - Karabakh. De asemenea, armata azeră a recunoscut că a pierdut și un elicopter.

Președintele armean Serzh Sarkisian a declarat că armata sa a pierdut 18 militari, alți 35 fiind răniți în lupte. Oficialul armean nu a precizat dacă forțele pe care le-a pierdut în orele de confruntări fac parte din armata statului său sau sunt din forțele separatiste din Karabakh sprijinite de Erevan.

Enclava Nagorno-Karabakh se află sub control militar armean din 1994, atunci când s-a încheiat oficial un război între Armenia și Azerbaidjan. Teritoriul enclavei este locuit în special de armeni și este, practic, o republică separatistă.

Deși au trecut mai bine de 20 de ani de la încheierea acelui conflict, negocierile de pace au mers foarte greu, disputa fiind, mai degrabă, înghețată în baza unui armistitțiu fragil.

Conflictul din aceste zile a fost cea mai dură confruntare din 1994 încoace, potrivit lui David Babayan, un purtător de cuvânt al autorității regiunii separatiste. 

Cum ambele state au legături puternice cu Rusia, conflictul izbucnit vineri noapte s-a mai domolit după ce, sâmbătă, președintele rus Vladimir Putin, prin vocea purtătorului său de cuvânt, a făcut apel la încetarea focului și la precauție de ambele părți. În plus, ministerele rusești de Externe și Apărare au făcut și ele demersuri pe lângă instituțiile similare din cele două state beligerante, în scopul stabilizării situației.

Și secretarul de stat american John Kerry a dat publicității o declarație prin care transmite că Statele Unite „condamnă cu maximă fermitate încălcările acordului de încetare a focului”. 

Ca urmare a cererilor lui Putin, dar și după reacțiile internaționale puternice, Azerbaidjan a declarat unilateral armistițiu, însă Ministerul Apărării armean a respins cererea azerilor, pe care a descris-o drept "o capcană informațională". 

"Această declarație nu înseamnă încetarea activității militare", a scris, pe Facebook, secretarul de presă al ministerului Apărării de la Erevan, Artsrun Hovhannisyan. 

Situația rămâne tensionată în Nagorno Karabakh, a afirmat corespondentul Al Jazeera la Moscova, Rory Challands, care este de părere că disputa dintre cele două țări are potențialul de a se transforma într-un serios conflict regional.

"Luptele au fost declanșate de o evoluție a situației locale, însă motivele conflictului sunt încă destul de vagi", a spus Challands.

Pentru Armenia, în Nagorno-Karabakh e deja război

Armenia acuză Azerbaijanul că folosește împotriva soldaților săi din Nagorno Karabakh tot arsenalul de care dispune: tancuri, artilerie anti-aeriană, tunuri.

"Ce avem noi astăzi aici este război. Trebuie să nu ne ferim de acest cuvânt, pentru că acordul de încetare a focului nu mai este valabil", a mai declarat Hovhannisyan.