Anul 2023 a marcat o creștere semnificativă a violenței la nivel global, cu un număr record de 59 de conflicte statale, cel mai mare din 1946, potrivit Helsinki Times.

Această tendință alarmantă a fost evidențiată în cel mai recent raport de analiză a tendințelor conflictelor al Institutului de Cercetare a Păcii de la Oslo (PRIO).

În timp ce numărul conflictelor a crescut, numărul țărilor care se confruntă cu aceste conflicte a scăzut de la 39 la 34, indicând o concentrare a violenței în mai puține națiuni.

Siri Aas Rustad, profesor de cercetare la PRIO și autor principal al raportului, a declarat: „Violența în lume este la cote maxime de la sfârșitul Războiului Rece. Cifrele sugerează că peisajul conflictelor a devenit din ce în ce mai complex, cu mai mulți actori de conflict care operează în aceeași țară.

”Raportul PRIO, intitulat „Conflict Trends: A Global Overview” (Tendințele conflictelor: o analiză globală), analizează datele privind conflictele la nivel global din 1946 până în 2023, folosind informații colectate de Programul de date privind conflictele, de la Universitatea Uppsala. Descoperirile relevă o creștere semnificativă a conflictelor statale din cauza extinderii grupurilor precum Statul Islamic în Asia, Africa și Orientul Mijlociu și implicării altor actori nestatali, cum ar fi Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin.

Profesorul Rustad a remarcat: „Această dezvoltare face din ce în ce mai dificil pentru actori precum grupurile de ajutor și organizațiile societății civile să gestioneze peisajul conflictelor și să îmbunătățească viața oamenilor obișnuiți”.

În ciuda scăderii ușoare a numărului de decese în lupte anul trecut, în ultimii trei ani s-au înregistrat mai multe decese legate de conflicte decât oricând în ultimele trei decenii. Factorii cheie ai acestei creșteri includ războiul civil din regiunea Tigray din Etiopia, invazia rusă în Ucraina și bombardarea Fâșiei Gaza. Numai în 2023, au fost 122.000 de morți în lupte, din care peste 71.000 în Ucraina și aproximativ 23.000 în Gaza.

Africa rămâne regiunea cu cel mai mare număr de conflicte statale, însumând 28, urmată de Asia cu 17, Orientul Mijlociu cu 10, Europa cu trei și America cu unul. Numărul conflictelor din Africa aproape s-a dublat în ultimul deceniu, cu peste 330.000 de decese în lupte, în ultimii trei ani.

Orientul Mijlociu, care a înregistrat o ușoară reducere a conflictelor din 2021 până în 2022, a cunoscut o creștere a conflictelor de la opt la zece între 2022 și 2023. Regiunea a înregistrat aproape 26.000 de morți în lupte în 2023, o creștere puternică de la puțin peste 5.000 în 2022. În special, aproape 23.000 dintre aceste decese au avut loc în Israel și Palestina, ceea ce indică o schimbare în dinamica conflictului din regiune.

Profesorul Rustad a comentat: „Cifrele din Orientul Mijlociu dau speranță că violența extremă și conflictele complexe precum cele din Siria se pot diminua. Pe de altă parte, este o îngrijorare continuă că vedem noi conflicte extrem de violente apărând mai des decât înainte.

”Raportul subliniază caracterul în evoluție și intensificarea conflictelor la nivel global, subliniind necesitatea unor strategii cuprinzătoare pentru a aborda cauzele fundamentale ale violenței și pentru a sprijini populațiile afectate de conflicte. Factorii politici și specialiștii sunt îndemnați să valorifice aceste perspective pentru a înțelege și a naviga mai bine în peisajul conflictual global complex.

Pe măsură ce lumea se confruntă cu aceste provocări, apelul pentru intervenție eficientă și sprijin pentru eforturile de consolidare a păcii nu a fost niciodată mai critic.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA