Capacitatea de producție de droguri din Ucraina "s-ar putea extinde, dacă conflictul persistă", subliniază Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate.

Fabricarea ilegală de droguri ar putea profita de războiul din Ucraina pentru a prospera, a avertizat ONU luni, în lumina experienței conflictelor din alte zone, relatează Le Figaro.

"Rapoartele din Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est tind să indice că situațiile de conflict pot acționa ca un magnet pentru fabricarea de droguri sintetice, care de fapt pot fi produse oriunde", subliniază Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă (UNODC) în raportul său anual.

"Acest efect poate fi și mai mare atunci când zona de conflict este aproape de piețele mari de consum", adaugă el.

Înainte de invazia rusă, Ucraina avea un număr tot mai mare de laboratoare de amfetamine, a declarat expertul Angela Me, intervievat de AFP. Aproape 80 au fost demontate în 2020, față de 17 în 2019. Această capacitate de producție "s-ar putea extinde, dacă conflictul persistă". "Poliția nu mai este acolo pentru a opri activitatea laboratoarelor", explică Angela Me. De asemenea, războiul poate "perturba rutele de trafic", notează raportul, invocând un posibil declin în Ucraina de la începutul anului 2022.

Angela Me solicită și monitorizarea situației din Afganistan, care în 2021 a produs 86% din cantitatea de opiu din lume. În aprilie, liderul suprem al talibanilor a ordonat interzicerea cultivării macului. "Trebuie să vedem dacă acest lucru va avea ca rezultat o reducere drastică", subliniază expertul, sau dacă, dimpotrivă, câmpurile ilicite se vor dezvolta din cauza deteriorării condițiilor socio-economice din această țară.

Orice schimbare va avea "repercusiuni asupra aproape tuturor regiunilor lumii", avertizează ONU. Aproximativ 284 de milioane de oameni din întreaga lume - unul din 18 din grupa de vârstă 15-64 de ani - au atins droguri în 2020, în creștere cu 26% față de deceniul anterior. Deși majoritatea sunt bărbați, femeile folosesc intens stimulente de tip amfetamine (ATS) dar sunt "subreprezentate în tratament", deplânge Angela Me. Ea evocă "un dublu stigmat" și nevoia femeilor de a-și amenaja locuri în care să se simtă "în siguranță" și pot rămâne cu copiii lor.

O altă cifră notabilă, producția de cocaină a înregistrat un nou record, crescând la 1.982 de tone în 2020. Raportul UNODC, care este o "evaluare preliminară", se bazează pe informațiile colectate de organism pe baza răspunsurilor transmise de statele membre, propriile birouri și analiza surselor deschise, a rapoartelor media și instituționale.

Sursa: RADOR