Nu există dovezi științifice care să ateste faptul că noul coronavirus a fost fabricat de om, susține Anthony Fauci, directorul Institutului național pentru boli alergice și infecțioase din SUA. El îi contrazice pe Donald Trump și pe Mike Pompeo.

”Dacă ne uităm la evoluția virusului la lilieci și la ce se întâmplă acum, (dovezile științifice) înclină foarte, foarte mult spre concluzia că acesta nu putea fi manipulat în mod artificial sau deliberat...Tot ce ține de evoluția în timp a virusului indică faptul că (virusul) a evoluat în natură și a trecut de la o specie la alta”, a declarat expertul-șef al SUA în lupta împotriva COVID-19, într-un interviu acordat National Geographic.

Bazându-se pe probe științifice, Anthony Fauci nu susține nici teoria alternativă, potrivit căreia cineva a găsit virusul în natură, l-a adus în laborator și de aici a scăpat în mod accidental, precizează National Geographic.

Precizările sale vin după ce secretarul american de stat Mike Pompeo a susținut că ar exista dovezi ”imense, potrivit cărora noul coronavirus ar proveni dintr-un laborator al orașului chinez Wuhan, localitatea de unde s-a declanșat pandemia de COVID-19.

''Există probe imense că de acolo a plecat'', a declarat duminică Pompeo pentru postul de televiziune ABC. ”China e cunoscută pentru predilecția ei de a infecta lumea și de a folosi laboratoare care nu respectă normele'', a spus oficialul american, adăugând că ''nu te prima dată când lumea e pusă în pericol de un virus provenit din laboratoarele chineze''. Pompeo nu a dorit  să spună dacă el crede că virusul ar fi fost eliberat în mod intenționat de chinezi.

Nu e prima dată când Pompeo se referă la posibilitatea ca virusul să fie provenit din laboratorul din Wuhan. El a declarat luna trecută că SUA derulează ”o anchetă exhaustivă” pentru a afla cum s-a propagat acest virus.

Și președintele Donald Trump a susținut recent că noul coronavirus provine din laboratorul de virusologie din Wuhan. 

Teoria susținută de Donald Trump și Mike Pompeo este infirmată de oamenii de știință.

Un raport realizat de ”Five Eyes” o alianță formată din structuri ale serviciilor de informații din Marea Britanie, Australia, Canada, Noua Zeelandă și SUA evocă posibilitatea ca virusul să fi fost scăpat în mod accidental din laborator, dar nu există încă dovezi în acest sens. Raportul, publicat de The Daily Telegraph din Australia, acuză autoritățile chineze că au mințit despre transmisia virusului de la om la om și au refuzat să predea probe ale virusului.