Confruntat cu Trump, premierul canadian e la Paris și Londra pentru a consolida legăturile cu Europa

Noul premier al Canadei, Mark Carney, a declarat luni, la Londra, după o vizită la Paris, că țara sa trebuie să-și „diversifice” relațiile comerciale și de securitate, care sunt „prea concentrate” pe Statelor Unite, scrie „La Libre Belgique”.
Charles III, șeful de stat al Canadei, l-a primit pe dl Carney la Palatul Buckingham, care dorea să reafirme, în timpul vizitei sale, suveranitatea Canadei în zona arctică, în fața amenințărilor de anexare din partea președintelui american.
Regele este „un apărător ferm” al Canadei, a declarat Mark Carney într-o conferință de presă.
„Ceea ce este clar este că relațiile noastre comerciale și de securitate sunt prea concentrate pe Statele Unite. Trebuie să ne diversificăm”, a spus liderul, care a preluat mandatul vineri. „Acesta este unul dintre motivele pentru care prima mea vizită este la Paris și Londra”.
La Paris, alături de președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că este „mai important ca niciodată pentru Canada să-și întărească legăturile cu aliați de încredere precum Franța”.
Prim-miniștrii canadieni își rezervă în mod tradițional prima vizită în străinătate pentru vecinul lor american, dar țara de 41 de milioane de locuitori se află într-o criză fără precedent de când Donald Trump a lansat un război comercial împotriva Canadei și a spus în repetate rânduri că vrea să facă din aceasta „al 51-lea stat american”.
„Trebuie să întărim colaborarea” dintre Franța și Canada „pentru a asigura securitatea noastră, a aliaților noștri și a lumii întregi”, a subliniat Mark Carney. „Trebuie să ne consolidăm legăturile diplomatice pentru a face față, împreună, acestei lumi din ce în ce mai instabile și periculoase” și de asemenea să creăm noi „oportunități pentru antreprenorii noștri”.
Premierul britanic, Keir Starmer, a spus că dorește „să consolideze” relațiile dintre cele două țări, explicând că acestea au „atât de multe în comun: o istorie comună, valori comune și același rege”.
Cei doi lideri, britanic și canadien, au discutat despre situația din Ucraina, potrivit unui comunicat al Downing Street, și în special despre „coaliția celor dispuși”, gata să se angajeze să apere o eventuală încetare a focului.
„Bun camarad”
Mai devreme, la Paris, Mark Carney și Emmanuel Macron au subliniat de asemenea angajamentul comun de a continua să sprijine Ucraina și securitatea în Europa într-un moment în care Statele Unite amenință să se retragă și intenționează să negocieze pacea direct cu Rusia lui Vladimir Putin, care și-a atacat vecina în februarie 2022.
„Amândoi suntem pentru suveranitate și securitate, așa cum demonstrează sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina”, a spus dl Carney.
„Canada va răspunde mereu prezent pentru a asigura securitatea Europei”, a adăugat el, subliniind în același timp o „hotărâre” comună de a „menține cele mai pozitive relații posibile cu Statele Unite”.
Franța și Canada își doresc o „pace solidă și durabilă, însoțită de garanții solide care să protejeze Ucraina împotriva oricărei noi agresiuni rusești și să asigure securitatea întregii Europe”, a insistat președintele francez, în ajunul unei noi convorbiri telefonice între Donald Trump și Vladimir Putin.
Premierul canadian este „un om care își iubește țara” și care „crede că poți sluji interesele țării tale fiind un bun camarad pe scena internațională”, a subliniat Emmanuel Macron într-o înțepătură abia voalată la adresa președintelui american.
„Niciodată”
În primul său discurs oficial, Mark Carney, în vârstă de 60 de ani, primul prim-ministru canadian care nu a fost niciodată membru al Parlamentului sau ministru al cabinetului, a declarat că dorește să facă din „diversificarea relațiilor noastre comerciale” o prioritate și a asigurat că Canada „nu va fi niciodată parte a Statelor Unite”.
Taxele vamale impuse de administrația Trump au produs o undă de șoc în țară, întrucât 75% din exporturile Canadei merg către Statele Unite, iar un război tarifar cu puternicul său vecin din sud ar putea cauza daune semnificative economiei canadiene.
La întoarcere, Mark Carney se va opri marți la Iqaluit, Nunavut, un teritoriu canadian de lângă Groenlanda, „pentru a reafirma suveranitatea și securitatea Canadei în Arctica”, în vreme ce Donald Trump și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a anexa Groenlanda.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii