Confuzia suspendării Schengen în Austria
Süddeutsche Zeitung explică modul în care s-a ajuns la știrea privind suspendarea Schengen de către Austria. În realitate e vorba de creionarea unei strategii comune, care, e adevărat, ar putea schimba radical condițiile de intrare în inima Europei.
O
agenție de știri italiană a relatat că Austria a suspendat Acordul
Schengen, ministrul ungar de Externe, Peter Szíjjártó, a comentat că "mai
bine mai târziu decât niciodată", alte publicații au întrebat la Viena dacă într-adevăr guvernul austriac va închide granițele, scrie Süddeutsche Zeitung, explicând cum s-a ajuns la știrea privind suspendarea spațiului Schengen.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Viena a declarat că Austria și Slovenia au format un grup de lucru, în care ar fi implicate și autoritățile germane, care va stabili dacă ar trebui să existe un control comun sporit al frontierelor externe Schengen.
Deși sună inofensiv, o astfel de măsură ar putea duce la o schimbare fundamentală a regimului frontierelor în Germania, Austria și Slovenia, în momentul în care refugiații care intră în Spațiul Schengen vor fi înregistrați și controlați la frontiera de nord a Croației.
Schengen nu ar trebui să moară, a avertizat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, caracterizând situația actuală drept un dezastru moral și economic.
Declarație auzită și în Austria. În același timp, informațiile privind intenția cancelarului Werner Faymann de întărire a controalelor și de returnare a mai multor refugiați, au fost interpretate într-un mod ciudat de două tabloide. Au început să circule zvonuri cum că Faymann, care a sprijinit întotdeauna politica lui Merkel, a schimbat macazul. Și că acest lucru s-ar fi întâmplat ca urmare a faptului că partenerii de coaliție din ÖVP au cerut, săptămâna trecută, să se pună capăt culturii ”Willkommenskultur” și să se impună o limită privind numărul de refugiați.
Cele două publicații sunt Österreich și Krone. Ultima l-a citat pe
primarul Vienei, Michael Häupl, care susține linia dură adoptată de
Faymann și așteaptă ”o securizare reală a frontierelor”. Gaz pe foc în dezbaterile cu privire la refugiați a turnat și
liderul FPÖ, Heinz-Christian Strache. Președintele formațiunii de extremă
dreapta, l-a numit pe cancelar "un dușman al
statului" și a apreciat că frontierele trebuie păzite de forțele armate.
În fața numeroaselor solicitări de clarificare, cercurile guvernamentale de la Viena s-au văzut obligate să reamintească faptul că regulile Schengen nu se mai aplică de facto din toamna anului trecut.
Abordarea actuală este departe de titlurile speculative: De o
săptămână, Austria aplică la granița cu
Germania aceleași practici ca și Germania. Astfel, sunt lăsați să treacă doar
refugiații care doresc să ceară azil în Germania. Cine vrea în alte țări, cum
ar fi Suedia sau Marea Britanie, va fi trimis înapoi, a precizat purtătorul de
cuvânt al Ministerului de Interne, explicând că și Germania procedează la fel.
Pentru a diminua acest "efect de domino", măsura va fi aplicată în curând și la frontiera dintre Slovenia și Austria: doar cei care au acte și vor să ceară azil în Austria sau Germania vor putea intra pe teritoriul austriac. Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI austriac, grupul de lucru austriaco-sloven încearcă să pună la punct o abordare coordonată a problemei refugiaților în interiorul Spațiului Schengen care să ducă, în cele din urmă, la o soluție pe termen lung.
Însuși Faymman a declarat, într-un interviu publicat sâmbătă de Österreich, a vorbit despre un grup de lucru, la care participă reprezentanți ai Ministerelor Apărării, Afacerilor Externe și Interne, care va stabili modul în care ”va putea fi întărit controlul la granițe”. El a adăugat: ”Dacă UE nu reușește să securizeze granițele externe, spațiul Schengen va fi pus sub semnul întrebării”. De asemenea, cancelarul a calificat drept ”absurdă” propunerea ÖVP de limitare a numărului de refugiați.
Comentarii