Congresul Național al Poporului - organul legislativ din China - a adoptat joi controversata lege a securității naționale pentru Hong Kong.

UPDATE

Regatul Unit, SUA, Canada și Australia au acuzat joi Beijingul că își încalcă obligațiile internaționale după adoptarea de către Parlamentul chinez a unei dispoziții controversate privind securitatea în Hong Kong, drept reacție la manifestațiile de anul trecut, relatează AFP și Reuters.

"Decizia Chinei de a impune noua lege privind securitatea în Hong Kong intră în contradicție directă cu obligațiile sale internaționale, potrivit principiilor declarației comune semnate de China și de Regatul Unit, constrângătoare din punct de vedere legal și înregistrată la ONU", au declarat șefii diplomațiilor celor patru țări într-un comunicat comun, exprimându-și "profunda îngrijorare", informează Agerpres.

+++

Legea a declanșat noi proteste în Hong Kong și a provocat reacții critice din partea Statelor Unite și a altor țări, care consideră că Beijingul afectează astfel statutul de centru financiar internațional al fostei colonii britanice.

Legea chineză are precădere față de legislația internă din Hong Kong în privința acțiunilor considerate amenințări la adresa securității naționale și acțiuni de subminare a puterii de stat în teritoriul semiautonom Hong Kong, retrocedat Chinei de către Marea Britanie în 1997.

Actul normativ va duce la noi tensiuni între Beijing și Washington, președintele american, Donald Trump, promițând că va anunța până la sfârșitul săptămânii măsuri "foarte interesante" ca răspuns la decizia Chinei care încalcă autonomia Hong Kong-ului.

Liderul de la Casa Albă nu a spus clar că această ripostă va include și sancțiuni împotriva Beijingului.


Departamentul american de stat a criticat legea, apreciind că subminează angajamentele și obligațiile asumate de China în Declarația comună chino-britanică. 

Înainte de adoptarea legii, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Beijingul trebuie să respecte autonomia Hong Kong-ului.

"Nu suntem naivi în legătură cu comportamentul Chinei", a afirmat Michel, reamintind că Uniunea Europeană sprijină principiul "o țară, două sisteme" care guvernează autonomia Hong Kong-ului.

Miniștrii de externe din UE urmează să discute vineri chestiunea.