Congresul american a adoptat miercuri cu o majoritate zdrobitoare o rezoluție în sprijinul drepturilor omului și democrației în Hong Kong.

Camera Reprezentanților a aprobat miercuri rezoluția cu 417 voturi pentru și unul contra, după adoptarea sa în unanimitate marți în Senat, vot ce a provocat furia Beijingului. China a amenințat cu represalii în cazul adoptării definitive a rezoluției, document ce trebuie promulgat de președintele Donald Trump. Acesta ar putea să facă uz de dreptul său de veto, în condițiile în care rezoluția vine în contextul unor dificile negocieri între Washington și Beijing privind depășirea neînțelegerilor pe plan comercial.

De asemenea, Congresul a aprobat o măsură care interzice vânzarea către poliția din Hong Kong de gaze lacrimogene, gloanțe din cauciuc și alte echipamente destinate reprimării manifestațiilor. 

Beijingul l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri interimar al Ambasadei SUA în China, William Klein, pentru a protesta față de decizie și pentru a denunța textul rezoluției.

Analiștii de pe Wall Street se tem că sprijinul Congresului pentru demonstranții din Hong Kong ar putea pune în pericol acordul comercial preliminar dintre SUA și China, notează cbsnews.com.