Confirmand faptul ca liderii UE vad noua functie de presedinte permanent al Consiliului mai mult ca una de 'chairman' decat una de 'lider', agentiile de presa anunta ca modestul si manieratul prim ministru belgian, Herman Van Rompuy, se prefigureaza ca noul favorit pentru post.

"Exista un consens in privinta numelui lui [Van Rompuy], ceea ce este rar intre cei 27 [sefi de stat si de guvern]. Nici un altul nu are unanimitate," a spus un diplomat UE, citat de AFP si EurActiv.com.

"Nimeni nu i se opune si multi ii cer sa accepte," a spus un altul.

Van Rompuy, care a devenit premierul Belgiei anul trecut si a implinit recent 62 de ani, s-a trezit in mijlocul cererilor hotarate de a prelua postul de presedinte al Consiliului, la summitul UE de la sfarsitul saptamanii trecute. AFP are indicii ca belgianul se bucura de sprijin puternic din partea Frantei si Germaniei.

Desi reprezentantii guvernului belgian refuza sa comenteze, editia de azi a cotidianului belgian de limba flamanda De Standaard titreaza pe prima pagina "Van Rompuy nu este candidat, dar este favorit pentru functia de presedinte al Europei." (foto)

Van Rompuy nu va putea pleca insa cu usurinta din guvernul belgian, cabinetul pe care il conduce fiind cu greutate format, dupa luni intregi de incertitudine si criza politica in Belgia.

Acest articol complet, in engleza