Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia a câștigat la scor alegerile legislative de duminică, aigurându-și majoritatea în camera inferioară a Parlamentului, potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne.

Astfel, potrivit unui exit poll citat de Euronews, PiS a obținut 43,6% din voturi, la mare distanță de principala forță de opoziție, Coaliția Civică, care ar obține 27,4%.

Lege și Justiție, partidul naționalist condus de Jarosław Kaczyński, ar obține astfel cel mai mare scor din istoria sa. Experții citați de Euronews apreciază că victoria clară va accelera alunecarea spre conservatorism a Poloniei, dar ar putea și adânci diferendele cu Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a criticat derapajele guvernului de la Varșovia în încercarea de a-și subordona justiția, dar și preferința Poloniei pentru combustibilii fosili, în condițiile în care UE vrea să-și reducă emisiile de carbon.

Potrivit estimărilor, PiS ar urma să ocupe 239 din cele 460 de locuri din Sejm, camera inferioară a Parlamentului polonez, ceea ce i-ar conferi o majoritate absolută. Coaliția Civică ar avea 130 de mandate, alianța forțelor de stânga, care obține potrivit sondajului IPSOS, 11,9%, ar avea 43 de deputați, în timp ce Coaliția Poloneză (un partid conservator) și Confederația (tot un partid de dreapta) ar avea 34 și, respectiv, 13 mandate.